Kategoriler
Hayvanlar Alemi

Montofon İnekler Kaç Kilo Süt Verir? Montofon İneklerin Ağırlıkları, Fiyatı ve Özellikleri

Kısaca Montofon Cinsi İnekler

Dünya üzerinde bir çok inek ırkı yani cinsi bulunmaktadır. Bunların en bilindiklerinden birisi de Montofon cinsi ineklerdir. Montofon cinsi inekler dünyanın en çok süt veren inek ırkları arasındadır. Verdikleri süt gibi kiloları da fazla olan Montofon cinsi ineklerin asıl memleketi Avustralya’dır.

Montofon Cinsi İneklerin Özellikleri

Ülkemizde genellikle aile hayvancılığı yapanlar tarafından yetiştirilen montofon inekler sıcak ve soğuk iklim koşullarına dayanıklıdır. Montofon sığır ırkı aynen simental hayvanlarda olduğu gibi kombine sığır ırklarındandır. Montofon hayvanlar ülkemizde sütü ve eti için yetiştirilmektedir. Montofon inekler toplu olarak çiftlikte yetiştirilmesi çok yaygın değildir. Daha ziyade aile hayvancılığı tipinde yapılmaktadır. Holstein ve simental hayvanlar gibi toplu ve yaygın yetiştiriciliği pek yapılmamaktadır. Montofon sığır ırkı simentaller gibi kombine sığırlardır. Montofon inekler sütü için montofon danalar ise eti için yetiştirilmektedir. Montofon dana büyükbaş hayvan besiciliği yapanlar tarafından tercih edilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

montofon cinsi inek

Montofon inekler ülkemizin her tarafında yetiştirilebilir durumdadır. Sıcak ve çok soğuk iklim koşullarında yetiştirilen bir sığır ırkıdır. Montofon hayvanlar güçlü kas yapısına sahiptir. Vücutları açık kahverengi kıllarla kaplıdır. Genelde boynuz bulunmaz. Aksi ve asabi bir yapıya sahiptirler. Diğer sığır ırklarına nazaran çevre ve iklim koşullarından pek etkilenmezler. Sığır hastalıklarına karşı direnleri yüksektir.

Montofon Buzağı

Montofon ineklerde, bir laktasyon döneminde inek süt verimi 5.500 ile 6.000 kg ortalamasında olmaktadır. Sütteki yağ oranı % 4 ortalamasındadır. Verilen rakamlar ülkemiz ortalamasıdır. Montofon inekler için laktasyon süresi 280 – 300 gün ortalamasındadır. Montofon inek sütü peynir yapımı için çok elverişli olduğu bilinmektedir.

Montofon Boğa (Erkek) ve Montofon İnek (Dişi)

Montofon inekler 600 kg, montofon boğalar 800 – 900 kg ortalamasında olmaktadır. Besiye alınan montofon dana günlük canlı ağırlık artışı 1.100 – 1.300 gr/gün ortalamasında olmaktadır. Kesime gelmiş danalarda et randımanı % 60 – 62 civarındadır. Bu durum besi için elverişli bir sığır ırkı olduğunu gösterir. Damızlık motofon inek fiyatları ülkemizde belli bir tabanı oluşmuştur. Anadolu’da çok beğenilip yetiştirilen sığır ırklarından olması, fazla miktarda satılık montofon inek aranması, montofon inek fiyatları için belirleyici olmaktadır. Aynı durum besiye alınacak montofon danalar içinde geçerlidir. Sütü ve eti için yetiştirildiği, ayrıca çok aranması nedeni ile montofon fiyatları belli bir taban oluşturmuştur.

Montofon Boğa

Ülkemizin her tarafında sıcak ve soğuk fark etmeden yetiştirilmesi ve verim kaybı yaşamaması montofon fiyatları oluşumunda büyük etkendir. Montofon inekler, holstein ve simental ineklere göre biraz asabi ve aksi olduğu bilinmektedir. Ancak her türlü iklim şartlarında yetiştirilmesi, motofon ineklerini aranılan ırklar arasına sokmuştur. Her türlü iklim şartlarında verim kaybı yaşamaması, montofon yetiştiricileri için büyük avantajdır.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi