Kategoriler
Hayvanlar Alemi

Simental ve Holstein İnekler Kaç Kilo Süt Verir? Simental ve Holstein İneklerin Özellikleri

Kısaca Simental ve Holstein Cinsi İnekler

Dünya üzerinde bir çok inek ırkı yani cinsi bulunmaktadır. Bunların en bilindiklerinden birisi de Simental ve Holstein cinsi ineklerdir. Simental ve Holstein cinsi inekler dünyanın en çok süt veren inek ırkları arasındadır. Verdikleri süt gibi kiloları da fazla olan Simental ve Holstein cinsi ineklerin asıl memleketi İngiltere’dir.

Simental ve Holstein Cinsi İneklerin Özellikleri

Ülkemizde damızlık hayvan olarak, inek yetiştiriciliği hangi sığır ırkı olması için simental ve holstein mukayesesi yapalım. Uzunca yıllardan beri holstein sığır ırkı süt hayvancılığı için hep bir numara olan ülkemizde yerini yine birinci olarak devam ettirmektedir. Bazı bölgelerimizde ise simental hayvan tercih edilmektedir. Dünyada bizden farklı değildir. Holstein sığır ırkı dünya ülkelerinde süt hayvancılığı yapanların tecih ettiği sığır ırklarındandır. Süt hayvancılığı için simental hayvanlar tercihi edilen yerlerde vardır. Holstein sığır ırkı Avrupa ülkelerinde hem süt hem et için yetiştirildiği bilinmesine rağmen ABD de holstein sığır ırkı sadece süt hayvanı olarak yetiştirilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Simental ve Holstein inekler-1

ABD deki holstein sığır ırkı Avrupa ülkelerinde yetiştirilen holstein sığırlardan yapı olarak daha narin yapıya sahiptir. Simental hayvanlar ise bütün dünyada hem eti hem de sütü için yetiştirilmektedir. Simental hayvanlar için bu durum çok önemli bir özelliktir. Süt inekçiliği için yetiştiriciler hangi sığır ırkını tercih etmelidir? Aşağıdaki tabloda simental hayvan ile holstein hayvan arasındaki mukayese bir ipucu verebilir.

Simental ve Holstein Cinsi İneklerin Karşılaştırılması

Holstein ve SimentalKarşılaştırmasıHolstein HayvanSimental Hayvan
ErkekDişiErkekDişi
Cidago Yüksekliği (cm.)160145-150150-160140-150
İlk Sıfat Yaşı (ay)18-2018-20
Buzağı Doğum Ağılığı (Kg)40354540
Ergin Canlı Ağırlık Ortalaması (Kg)600-800500-600700-900600-650
Günlük Canlı Ağırlık Artışı (GCAA)Gr1000-11009001200-13001000
Kesim Ağırlığı Ortalaması (Kg)700500800600
Laktasyon Süresi (Gün)300300
Bir Laktasyonda İnek süt Verimi(Kg)65005000-6000
Sütteki Yağ Oranı (%)3,54
Etteki randıman (%)60586260

Ülkemizde yaygın olarak süt inekçiliği için holstein inekler yetiştildiği bilinmektedir. Son zamanlarda süt inekçiliği için simental inekleri yetiştirme sayısı küçümsenmeyecek durumdadır. Bunların dışında azda olsa montofon sığır ırkı yetiştirilmekte olup, daha ziyade aile hayvancılığı şeklinde olmaktadır. Bazı bilgilere göre holstein ineklerinin süt verimleri yetiştirildiği ülkelere göre değişiklik gösterdiği yazılmaktadır. ABD de holstein inek süt verimi ortalaması bir laktasyonda 9.600 litre, Avrupa ülkelerinde 8.000 litre, ülkemizde ise 6.500 litre olduğu belirtilmektedir.

Simental ve Holstein inekler-2

Ülkemizdeki inek süt verimi düşüklüğü beslenme ve bakım şartlarından kaynaklandığı belirtilmiştir. Ayrıca bazı kaynaklara göre Hollanda tipi holstein hayvanlar süt ve et tipi olarak iri yapılı hayvanlar olduğu, ABD tipi holstein hayvanlar ise sadece süt tipi daha küçük ve narin hayvanlar olduğu belirtilmektedir. Simental hayvanların tercih nedenlerinin ise, hem et ve hem de süt verimi ile kombine ırk olma özelliğinin dışında, ortama çabuk uyum sağlaması, hastalıklara daha dayanıklı olma özelliğine sahip olması gibi nedenler gösterilmektedir.

Simental ve Holstein inekler-3

Ülkemizde inek yetiştiriciliği için birinci sırada holstein inekleri olduğu bilinmektedir. İkinci sırayı simental inekleri almaktadır. Son zamanlarda simental hayvan yetiştiriciliği biraz daha canlanmış durumdadır. Bunda canlı hayvan ithalatının etkisi olmuştur. İnek yetiştiriciliği yapacaklar, iyi değerlendirme yapmaları gerekli olduğunu, geri dönüşün olamayacağını bilerek tercihlerini belirlemeleri gerekmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi