Kategoriler
İnternet

e-Devlet Nedir? e-Devlet Ne Demektir? Anlamı ve e-Devlet Şifresi

Özet: “e-Devlet Nedir? e-Devlet Ne Demektir? Anlamı ve e-Devlet Şifresi” başlıklı yazımızda e-Devlet nedir, e-Devlet ne demektir, e-Devlet kelimesinin tanımı, e-Devlet şifresi nasıl alınır, e-Devlet şifresi nereden alınır, e-Devlet hizmetinin faydaları, e-Devlet’ten hangi bilgilere ulaşılır gibi e-Devlet hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

e-Devlet Tanımı

e-devlet, devlet hizmetlerinin kullanıcı ihtiyaçları göz önüne alınarak elektronik ortamda, güvenli, kesintisiz ve hızlı olarak ortak bir nokta üzerinden vatandaşa ulaştırılması amacıyla hazırlanmakta olan bir sistemdir.

e-Devlet sistemi’ne T.C Kimlik Numarası kullanarak kolayca girmek mümkündür. Siteye PTT’den alınacak şifre ile, Turkcell ve Avea hatta sahip olanlar Mobil İmza ile, smart kart ve okuyucu kullanarak Elektronik İmza sistemi ile ve çipli T.C. Kimlik Kartı ile girilebilmektedir. Bu projenin sorumlusu Türksat A.Ş.’dir. Gerekli altyapının kurulması, devlet hizmetlerinde hem bilgi hem iletişim hem de kalite standartlarının belirlenmesinde bu kurum sorumludur.

türkiye.gov.tr projesi

Uluslararası internet alan adı tanımlamasıyla Turkiye.gov.tr, Türkçe karakter kullanım yasasına göre “Türkiye.gov.tr” olarak tanıtımı yapılan, tanıtımda “e-Devletin kapısı 12 Aralık’ta genişliyor” sloganıyla yola çıkılan e-devlet uygulamalarını bir tek adres altında toplanmasını sağlayan elektronik vatandaşlık bilgi ve talep güncelleme hizmeti veren bir kamu sitesidir.

e-devlet

2008 CeBIT Bilişim Eurasia 5.salondaki “Devletin Kısayolu” adında bir tanıtım semineri sonrası kamu oyuna tanıtımı yapılmıştır.

18 Aralık 2008 tarihinde ise Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’nda Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “e-devlet kapısı” hizmete açılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

e-Devlet Kapısı, devlet hizmetlerinin kullanıcı ihtiyaçları gözetilerek elektronik ortamda, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ortak bir nokta üzerinden vatandaşa ulaştırılması amacıyla hazırlanan olan bir yapıdır.

türkiye.gov.tr’de doğum, askerlik ve birçok konu ile ilgili A’dan Z’ye her türlü işlem hakkında bilgi veren yazılar ve şifre ile giriş yapıldığında birçok başvuru işlemleri, rezervasyon işlemleri, borç işlemleri, sınav bilgileri ve daha fazla işlemlere 7 gün 24 saat boyunca ulaşılabilmektedir.

41 kurum tarafından sunulan 333 adet hizmetin bulunduğu türkiye.gov.tr’nin 13 milyondan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.

Alan Adı Bilgileri

turkiye.gov.tr alan adı T.C. Başbakanlık Bilgi İşlem Başkanlığı tarafından 7 Haziran 2001 tarihinde oluşturulmuştur. Alan adı’nın yöneticisi proje sorumluluğunda olduğu gibi Türksat’tır. Alan adı mali işlemleri ise T.C. Başbakanlık İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından kontrol edilmektedir. Alan adı’nın bağlı olduğu Nameserverler ise ns1.turkiye.gov.tr (IP:94.55.117.7) ve ns2.turkiye.gov.tr (IP:94.55.118.8)’dir.

e-Devlet’te Hangi İşlemleri Yapabileceğiz?

1- Vatandaş kategorisi altında yapabileceğiniz işlemler şunlardır:

Eğitim, Askerlik ve Seferberlik, Doğum, İş ve kariyer, Sosyal Güvenlik, Aile, Sağlık, Özürlü Vatandaşlar, Seyahat ve Turizm, Kültür-Sanat ve Spor, Trafik, Yasal İşlemler, Haklar ve Korunması gibi işlemleri yapabileceksiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

2- Devlet kategorisi altında yapabileceğiniz işlemler şunlardır:

Tarihimiz, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Adli ve İdari Yargı, Araştırma ve İstatistikler, Bilim ve Teknoloji, Devlet Sözleşme ve İhaleleri, Eğitim, Enerji, Doğal Kaynaklar ve Çevre, Kültür ve Turizm, Savunma ve Güvenlik, Sağlık, Tarım, Uluslar arası İlişkiler ve Konular, Mevzuatlar hakkında işlemleri gerçekleştirebileceksiniz.

3- İş kategorisi altında yapabileceğiniz işlemler şunlardır:

İşletmenin Doğuşu ve Feshi, Sektörler, İşletmelerin Büyüme ve Gelişimi, Bağış, Destek ve Krediler, Dış Ticaret, Elektronik Ticaret, Yatırım ve Sermaye, Vergi, Devlet İhaleleri, Ekonomi ve Finans, İş ve kariyer hakkında işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

e-Devlet’in Getirdiği Kolaylıklar Nelerdir?

1- E devlet ile; elektronik ortamdan sunulan kamu hizmetlerine tek bir internet sitesi üzerinden erişim imkanı sunmaktadır. Bizzat kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanan kamu hizmetleri ile ilgili doğru ve güncel bilgilere ulaşma imkanı sağlamaktadır.

2- Kamu kurumları arasında bilgi ve belgelerin paylaşımı E devlet tarafından sunulan hizmetler ile de sağlanabilmektedir. E devlet tek bir kimlik doğrulaması sayesinde birçok hizmete ikinci bir kimlik doğrulamasına gerek duyulmadan erişilebilmektedir.

3- E devlet üzerinden alınacak bazı elektronik hizmetler için (vergi, harç vb.) ödeme yapılması gerektiğinde ödeme birimi hizmeti sayesinde bu işlem Kapı üzerinden kolayca yapılabilmektedir. E devlet’in amacı, tek bir adres üzerinden ve şifre, elektronik imza, mobil imza gibi kimlik doğrulama sistemleri ile güvenli bir şekilde kamu hizmetlerinin vatandaşlarımıza sunulmasıdır. E devlet üzerinden sunulan elektronik hizmetlerde vatandaşlarımızca özel şifre, elektronik imza ve mobil elektronik imza gibi kimlik doğrulama araçları kullanıldığından, kişisel bilgiler E devlet üzerinden sadece ilgili vatandaşlarımıza sunulmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

e-Devlet’ten Özürlü Vatandaşlar Yararlanabilecekler mi?

E devlet, özürlü vatandaşların da kolayca kullanabilmesini sağlayacak tasarım özelliklerine sahiptir. E devlet tasarımında ve geliştirilen elektronik hizmetlerde özürlü vatandaşların da hizmetlere kolaylıkla erişimi göz önünde bulundurulmaktadır.

e-Devlet Hizmetlerden Faydalanmak için Ücret Ödeyecek miyim?

Elektronik hizmetler (e-hizmetler) için kamu kurumları tarafından herhangi bir vergi, resim ve harç ödenmesi öngörülmemişse, E devlet üzerinden alınacak e-hizmetler için ekstra bir ücret ödemeniz gerekmemektedir.

e-Devlet Şifresi Nedir?

E devlet şifresi; E devlet üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirmek üzere, PTT’lerden taahhütname imzalayarak aldığınız, işlemlerinizi sadece sizin görebilmeniz ve gerçekleştirmenizi sağlamak ve 3. kişilerden korumak amacıyla size verilen özel bir şifredir. Daha sonra isterseniz bu şifreyi değiştirebilmektesiniz.

e-Devlet şifresi Nasıl Alınır?

Herhangi bir PTT şubesine gidip kimliğinizi ibraz ederek 1 TL karşılığında E devlet şifrenizi alabilirsiniz. Başkasının kimliğiyle başkasının adına şifre alamazsınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi