Kategoriler
İslam

Allah’ın Gaffar (El-Gaffâr) İsminin Anlamı

Gaffar (El-Gaffâr) Nedir?

Allah’ın 99 isminden (Esma-ül Hüsna) birisi olan Gaffar  ismi “Günahları örten ve çok mağfiret eden. Dilediğini günah işlemekten koruyan.” anlamlarına gelmektedir. Gaffâr ismi Kur’an-ı Kerim’de geçen bir isimdir. Eğer El-Gaffâr isminin anlamını biraz daha açarsak; Gaffâr, kullarının günâhlarını affeden ve çok bağışlayan yüce varlık anlamına gelir. Günâh işlemek insanların özelliği olduğu gibi, onların günâhlarını örtmek ve bağışlamak da yüce Allah’ın ayrılmaz sıfatlarındandır.

Sponsorlu Bağlantılar
Esmaül-Hüsna - El-Gaffâr
Esmaül-Hüsna – El-Gaffâr

El-Gaffâr İsminin Kur’an’da Geçen Ayetleri

Allah’ın Gaffar adı şu Kur’an âyetlerinde geçmektedir:

  • (20:82) Bununla beraber, şüphe yok ki ben, tevbe eden, îmân edip sâlih amel işleyen, sonra da hak yolda sebat gösteren kimse için çok bağışlayıcıyım.
  • (38:66) “O, göklerin, yerin ve ikisi arasındakilerin Rabbidir. O çok güçlüdür, çok bağışlayıcıdır.”
  • (39:5) O, gökleri ve yeri hakla yarattı, geceyi gündüzün üstüne sarıyor, gündüzü de gecenin üstüne sarıyor. Güneşi ve ay’ı emrine âmade kılmış, her biri belli bir süreye kadar akıp gitmektedir. İyi bil ki, gücü sonsuz ve çok bağışlayıcı olan ancak O’dur.
  • (40:42) “Siz beni Allah’ı inkâr etmeye ve bence hiç ilimde yeri olmayan şeyleri O’na ortak koşmaya davet ediyorsunuz. Ben ise sizi o çok güçlü ve çok bağışlayıcı olan Allah’a davet ediyorum.”
  • (71:10) “Gelin, dedim, Rabbinizin sizi bağışlamasını isteyin. Çünkü o çok bağışlayıcıdır.”
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi