Kategoriler
İslam

Allah’ın Gafur (El-Gafûr) İsminin Anlamı

Gafur (El-Gafûr) Nedir?

Allah’ın 99 isminden (Esma-ül Hüsna) birisi olan Gafur ismi “Affı, mağfireti bol.” anlamlarına gelmektedir. Gafur ismi Kur’an-ı Kerim’de geçen bir isimdir. Eğer El-Gafûr isminin anlamını biraz daha açarsak; Gafûr, mağfiret eden, suçları çok bağışlayan, affeden, insanların beğenilmeyen taraflarını gizleyen, mağfireti çok demektir.

Sponsorlu Bağlantılar
Esma-ül Hüsna - El-Gafur
Esma-ül Hüsna – El-Gafur

El-Gafûr İsminin Kur’an’da Geçen Ayetleri

Allah’ın Gafûr adı şu Kur’an âyetlerinde geçmektedir:

  • (2:173) O, size yalnız şunları haram kıldı: Ölü hayvan, kan, domuz eti, bir de Allah’tan başkası adına kesilen hayvanlar. Sonra kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına tecavüz etmemek ve zaruret ölçüsünü geçmemek şartıyla ona da bir günah yükletilmez. Çünkü Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir.
  • (8:69) Artık elde ettiğiniz ganimetten helâl ve hoş olarak yiyin ve Allah’a karşı gelmekten sakının. Muhakkak ki, Allah bağışlayıcıdır ve merhamet edicidir.
  • (16:110) Sonra şüphesiz Rabbin, eziyet edildikten sonra hicret eden, sonra cihad eden ve sabreden kimselerin yardımcısıdır. Bunlardan sonra Rabbin elbette çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir.
  • (41:32) Bunlar çok bağışlayıcı ve çok merhametli olan Allah tarafından bir ağırlamadır.
  • (60:7) Olur ki Allah sizinle düşmanlarınız arasında yakında bir dostluk meydana getirir. Allah gücü yetendir. Allah çok bağışlayan, çok merhamet edendir.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi