Kategoriler
İslam

Allah’ın Ganiy (El-Ganiyy) İsminin Anlamı

Ganiy (El-Ganiyy) Nedir?

Allah’ın 99 isminden (Esma-ül Hüsna) birisi olan Ganiy ismi “İhtiyaçsız, muhtaç olmayan, her şey Ona muhtaç olan.” anlamlarına gelmektedir. Ganiy ismi Kur’an-ı Kerim’de geçen bir isimdir. Eğer El-Ganiyy isminin anlamını biraz daha açarsak; çok zengin, hiçbirşeye muhtaç olmayan demektir.

Sponsorlu Bağlantılar
Esma-ül Hüsna - El-Ganiyy
Esma-ül Hüsna – El-Ganiyy

El-Ganiyy İsminin Kur’an’da Geçen Ayetleri

Allah’ın Ganiy adı şu Kur’an âyetlerinde geçmektedir:

  • (2:263) Bir tatlı dil ve kusurları bağışlamak, arkasından eza ve gönül bulantısı gelecek bir sadakadan daha hayırlıdır. Allah, hiçbir şeye muhtaç değildir, halimdir, yumuşak davranır.
  • (3:97) Onda apaçık deliller, İbrahim’in makamı vardır. Oraya giren güvene erer. Ona bir yol bulabilenlerin Beyt’i haccetmesi Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkâr ederse, şüphesiz Allah bütün âlemlerden müstağni (kimseye muhtaç değil, her şey ona muhtaç)dır.
  • (39:7) Eğer inkâr ederseniz, şüphe yok ki Allah’ın size ihtiyacı yoktur. Bununla beraber kulları hesabına küfre razı olmaz. Eğer şükrederseniz sizin hesabınıza ona razı olur. Hiçbir günahkar da diğerinin günahını çekecek değildir. Sonra dönüşünüz, Rabbinizedir. O zaman size bütün yaptıklarınızı haber verecektir. Çünkü O, bütün kalplerin özünü bilir.
  • (47:38) İşte sizler Allah yolunda harcamaya çağrılan kimselersiniz. İçinizden kiminiz cimrilik ediyor. Ama cimrilik eden ancak kendi zararına cimrilik eder. Allah zengindir, siz ise fakirsiniz. Eğer siz Hakk’tan yüz çevirirseniz Allah yerinize başka bir kavim getirir. Sonra onlar sizin gibi olmazlar.
  • (57:24) Onlar cimrilik edip insanlara da cimriliği emrederler. Kim yüz çevirirse Allah, zengindir, övgüye layıktır.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi