Kategoriler
İslam

Allah’ın Hakim (El-Hakîm) İsminin Anlamı

Hakim (El-Hakîm) Nedir?

Allah’ın 99 isminden (Esma-ül Hüsna) birisi olan Hakim ismi “Her işi hikmetli, her şeyi hikmetle yaratan.” anlamlarına gelmektedir. Hakim ismi Kur’an-ı Kerim’de geçen bir isimdir. Eğer El-Hakîm isminin anlamını biraz daha açarsak; Hakîm, her şeyi inceliğiyle bilen, bu bilgisine göre emir ve yasakları vâzeden, buyrukları ve bütün işleri yerli yerinde olandır. Emirleri, kelâmı ve bütün işleri hikmetli, hikmet sâhibi olan demektir.

Sponsorlu Bağlantılar
Esma-ül Hüsna - El-Hakim
Esma-ül Hüsna – El-Hakim

El-Hakîm İsminin Kur’an’da Geçen Ayetleri

Allah’ın El-Hakîm adı şu Kur’an âyetlerinde geçmektedir:

  • (2:129) Ey bizim Rabbimiz, bir de onlara içlerinden öyle bir peygamber gönder ki, onlara senin âyetlerini tilavet eylesin (okusun), kendilerine kitabı ve hikmeti öğretsin, içlerini ve dışlarını tertemiz yapıp onları pâk eylesin. Hiç şüphesiz Azîz sensin, hikmet sâhibi Sensin.
  • (2:260) Bir zamanlar İbrahim de: “Ey Rabbim! Ölüleri nasıl dirilttiğini bana göster!” demişti. Allah: “İnanmadın mı ki?” buyurdu. İbrahim: “İnandım, fakat kalbim iyice yatışsın diye istiyorum.” dedi. Allah buyurdu ki: “Öyle ise kuşlardan dördünü tut da onları kendine çevir, iyice tanıdıktan sonra (kesip) her dağın başına onlardan birer parça dağıt, sonra da onları çağır, koşa koşa sana gelecekler. Ve bil ki, Allah gerçekten çok güçlüdür, hüküm ve hikmet sâhibidir.”
  • (31:27) Eğer yeryüzündeki ağaçlar hep kâlem olsa, deniz de arkasından yedi deniz daha kendisine destek olduğu halde mürekkep olsa, yine de Allah’ın kelimeleri yazmakla tükenmez. Şüphesiz ki Allah çok güçlüdür, hüküm ve hikmet sâhibidir.
  • (46:2) Bu kitabın indirilişi, çok güçlü, hüküm ve hikmet sâhibi olan Allah tarafındandır.
  • (57:1) Göklerde ve yerde bulunan her şey Allah’ı tesbih etmektedir. O, çok güçlüdür, hüküm ve hikmet sâhibidir.
  • (66:2) Allah size yeminlerinizi çözmeyi meşrû kılmıştır. Allah sizin sâhibinizdir. O bilendir, hikmetle yönetendir.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi