Kategoriler
İslam

Allah’ın Halim (El-Halîm) İsminin Anlamı

Halim (El-Halîm) Nedir?

Allah’ın 99 isminden (Esma-ül Hüsna) birisi olan Halim ismi “Cezada, acele etmeyen, yumuşak davranan, hilm sahibi.” anlamlarına gelmektedir. Halim ismi Kur’an-ı Kerim’de geçen bir isimdir. Eğer El-Halîm isminin anlamını biraz daha açarsak; Halîm, acele etmeyen, günahkârların cezâsını vermeye güç yetirdiği halde bunu acele yapmayıp, onlara yumuşak davranarak cezâlarını geriye bırakandır. Yumuşak davranan, hilmi çok olan demektir.

Sponsorlu Bağlantılar
Esma-ül Hüsna - El-Halim
Esma-ül Hüsna – El-Halim

El-Halîm İsminin Kur’an’da Geçen Ayetleri

Allah’ın El-Halîm adı şu Kur’an âyetlerinde geçmektedir:

  • (2:225) Allah, sizi yeminlerinizde bilmeyerek ettiğiniz lağıvdan (herhangi bir kasıt olmadan, kanaate göre yanlış yere yapılan yeminden) sorumlu tutmaz. Fakat kalbinizin kazandığı yalan yere yapılan yeminden sorumlu tutar. Allah çok bağışlayıcıdır, çok halimdir.
  • (2:235) Böyle kadınlara evlenme isteğinizi üstü kapalı biçimde çıtlatmanızda veya gönlünüzde tutmanızda size bir vebal yoktur. Allah biliyor ki siz onları mutlaka anacaksınız. Fakat meşru bir söz söylemekten başka bir şekilde kendileriyle gizlice sözleşmeyin. Farz olan iddet sona erinceye kadar da nikâh akdine azmetmeyin (kesin karar vermeyin). Bilin ki Allah gönlünüzdekini bilir. Öyle ise O’nun azabından sakının. Yine bilin ki Allah çok bağışlayıcıdır, çok yumuşaktır.
  • (17:44) Yedi gök, yer ve bunların içinde bulunanlar, Allah’ı tesbih ederler. O’nu hamdla tesbih etmeyen hiçbir varlık yoktur. Fakat siz, onların tesbihlerini iyi anlamazsınız. Şüphesiz O, halimdir çok bağışlayandır.
  • (22:59) Allah, onları hoşnud olacakları bir yere (cennete) elbette koyacaktır. Şüphesiz Allah Alîmdir (herşeyi bilir) Halîmdir, (Kullarına yumuşak davranır.).
  • (35:41) Doğrusu gökleri ve yeri yok oluvermekten, Allah tutuyor. Andolsun ki eğer yok oluverirlerse, onları O’ndan başka kimse tutamaz. Gerçekten O, çok yumuşak davranır, çok bağışlayıcıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi