Kategoriler
İslam

Allah’ın Mübdi (El-Mübdî) İsminin Anlamı

Mübdi (El-Mübdî) Nedir?

El-Mübdî, Allah’ın 99 isminden (Esma-ül Hüsna) birisidir ve “Maddesiz, örneksiz yaratan” anlamlarına gelmektedir. Mübdi ismi Kur’an-ı Kerim’de geçen bir isimdir. Eğer El-Mübdi isminin anlamını biraz daha açarsak; Mübdî, hiç yoktan ortaya koyan, vâreden, yaratandır. Allah’tan başka yaratıcı yoktur. Yaratıkları maddesiz ve örneksiz olarak baştan yaratan olan Allah’ın adıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

El-Mübdî İsminin Kur’an’da Geçen Ayetleri

Esma-ül Hüsna - El-Mübdi
Esma-ül Hüsna – El-Mübdi

Allah’ın El-Mübdî adı şu Kur’an âyetlerinde geçmektedir:

  • (32:7) Yarattığı her şeyi güzel yaratan ve insanı yaratmaya bir çamurdan başlayan O’dur.
  • (10:34) De ki: “Allah’a eş tuttuğunuz ortaklarınızdan, önce yaratıp, sonra da onu çevirip yeniden diriltecek var mı?” De ki, “Önce yaratıp, sonra da onu yeniden yaratacak olan Allah’tır. O halde nasıl yoldan saptırılıyor, döndürülüyorsunuz?
  • (29:19) Allah’ın mahlukunu ilk baştan nasıl yarattığını, sonra bunu tekrarladığını görmediler mi? Şüphesiz bu, Allah’a göre kolaydır.
  • (10:4) Dönüşünüz hep O’nadır. Allah’ın vaadi haktır. Her şeyi ilk baştan yaratan O’dur. Sonra iman edip salih amel işleyenleri hak ettikleri ölçüde mükâfatlandırmak için geri döndürecek olan yine O’dur…
  • (21:104) Göğü, kitab dürer gibi dürdüğümüz zaman, yaratmaya ilk başladığımız gibi, katımızdan verilmiş bir söz olarak onu tekrar var edeceğiz. Doğrusu biz bunları yaparız.
  • (85:13) Yoktan O yaratır ve tekrar O diriltir.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi