Kategoriler
İslam

Allah’ın Rahman İsminin Anlamı

Er-Rahman Nedir?

Allah’ın 99 isminden (Esma-ül Hüsna) birisi olan Rahman ismi “Dünyada bütün mahlûkata merhamet eden, şefkat gösteren, ihsan eden” anlamlarına gelmektedir. Rahman ismi Kur’an-ı Kerim’de geçen bir isimdir. Eğer er-Rahman isminin anlamını biraz daha açarsak “merhamet eden”, fiil olarak sevme, acıma, merhamet etme, bağışlama, rahmet anlamlarına gelir.

Sponsorlu Bağlantılar

Er-Rahman İsminin Kökeni Nedir?

Rahman Kur’anda geçen Arapça olmayan kelimeler arasında sayılır. Rahman ve Rahim kelimelerinin kaynağını aldığı RHM kökü Akadca gibi antik diller başta olmak üzere birçok Ortadoğu, İran ve Hint dillerinde ortak kullanımlara sahiptir. Kelimenin hangi dilden kaynaklandığı ve diğer dillere geçtiği konusunda dillerin gelişim evreleri, tarih ve kronoloji bilimlerinden faydalanılabilir.

Esma-ül Hüsna - Er-Rahman
Esma-ül Hüsna – Er-Rahman

Rahman, Rahim ve İbrahim gibi kelimelerin kökenleri konusunda ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık’ın açıklamaları: “Bu kökten gelen kelimelerin eski dünya dillerinde meşhur ve yaygın olduğunu görüyoruz; Akadcada dölyatağı, rahîm (remu), merhamet eden tanrı (remânu), Aramice rahîm, merhamet (rhm), İbranîce rahîm, merhamet (raham), Hindçe iyilik tanrısı (Brahma) hep aynı kökten… Sevginin ve merhametin babası anlamına gelen Eb-Raham’ın bütün Sami dillerinde ve hatta Hindçede bile kullanıldığını görüyoruz. Buralardan evrilerek Arapçaya İbrahim olarak geldiği anlaşılıyor.” Bu yaklaşım diğer kaynaklarca da desteklenmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi