Kategoriler
İslam

Allah’ın Tevvab (Et-Tevvâb) İsminin Anlamı

Tevvab (Et-Tevvâb) Nedir?

Et-Tevvâb, Allah’ın 99 isminden (Esma-ül Hüsna) birisidir ve “Tövbeleri kabul edip, günahları bağışlayan” anlamlarına gelmektedir. Tevvab ismi Kur’an-ı Kerim’de geçen bir isimdir. Eğer Et-Tevvâb isminin anlamını biraz daha açarsak; Tevvab, tövbeleri çok kabul eden, tövbe kapısını açık tutarak tövbe etme imkânı veren, bağışlayan demektir. Buna göre Allah, samîmî olarak günahlardan dönüp tövbe edenleri bağışlayandır.

Sponsorlu Bağlantılar

Et-Tevvâb İsminin Kur’an’da Geçen Ayetleri

Esma-ül Hüsna Et-Tevvab
Esma-ül Hüsna Et-Tevvab

Allah’ın Et-Tevvâb adı Kur’an-ı Kerim’in şu ayetlerinde geçmektedir:

  • (2:37) Derken Âdem Rabb’ından birtakım kelimeler aldı, (onlarla tevbe etti. O da) tevbesini kabul etti. Muhakkak O, tevbeyi çok kabul eden, çok esirgeyendir.
  • (2:128) Ey bizim Rabbimiz; hem bizim ikimizi yalnız senin için boyun eğen müslümanlar kıl, hem de soyumuzdan yalnız senin için boyun eğen Müslüman bir ümmet meydana getir ve bize ibadetimizin yollarını göster, tevbemize rahmetle bakıver. Hiç şüphesiz Tevvâb sensin, Rahîm sensin.
  • (4:64) Biz hangi peygamberi gönderdikse, sırf Allah’ın izniyle itaat edilmek üzere gönderdik. Eğer onlar kendilerine zulmettikleri zaman sana gelseler de Allah’tan günahlarının bağışlanmasını dileselerdi ve Resul de onların bağışlanmasını dileseydi, elbette Allah’ı affedici, merhametli bulurlardı.
  • (49:12) Ey îmân edenler! Zannın bir çoğundan kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerini arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.
  • (110:3) Rabbini öğerek tesbih et, O’ndan bağışlanmanı dile, çünkü O, tevbeleri çok kabul edendir
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi