Kategoriler
İslam

Allah’ın Vahid (El-Vâhid) İsminin Anlamı

Vahid (El-Vâhid) Nedir?

El-Vâhid, Allah’ın 99 isminden (Esma-ül Hüsna) birisidir ve “Zat, sıfat ve fiillerinde benzeri ve ortağı olmayan, tek olan” anlamlarına gelmektedir. Vahid ismi Kur’an-ı Kerim’de geçen bir isimdir. Eğer El-Vâhid isminin anlamını biraz daha açarsak; Vahid, kendisinden başka olmamak, zâtında, sıfatlarında, işlerinde ve hükümlerinde, fiillerinde aslâ ortağı, dengi ve benzeri bulunmayan demektir.

Sponsorlu Bağlantılar

El-Vâhid İsminin Kur’an’da Geçen Ayetleri

Esma-ül Hüsna El-Vahid
Esma-ül Hüsna El-Vahid

Allah’ın El-Vâhid adı Kur’an-ı Kerim’in şu ayetlerinde geçmektedir:

  • (2:163) Herhâlde hepinizin ilâhı, bir tek ilâhtır. Ondan başka ilâh yoktur. O Rahmân ve Rahîm’dir.
  • (5:73) “Allah, üçün üçüncüsüdür” diyenler elbette kâfir olmuşlardır. Oysa tek ilâhtan başka ilâh yoktur. Eğer söylediklerinden vazgeçmezlerse, elbette onlardan inkâr edenlere acı bir azap dokunacaktır.
  • (9:31) Onlar, Allah’dan başka bilginlerini ve rahiplerini de kendilerine Rab edindiler, Meryem oğlu Mesih’i de. Oysa onlar bir olan Allah’a ibadet etmekle emrolunmuşlardı. Allah’dan başka hiçbir ilâh yoktur. O, müşriklerin ortak koştuğu şeylerden de münezzehtir.
  • (18:110) De ki: “Ben de sizin gibi ancak bir beşerim. Ne var ki, bana ilâhınızın sadece bir ilâh olduğu vahyolunuyor. O’nun için her kim Rabbine kavuşmayı arzu ederse iyi amel işlesin ve Rabbine yaptığı ibadete hiç kimseyi ortak etmesin.”
  • (37:4) Ki sizin ilâhınız tektir.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi