Kategoriler
İslam Öneriler

Hicri Aylar – Ramazan Ayı Nedir? Ramazan Ayındaki Önemli Günler

Ramazan Ayı

Ramazan ayı, Hicri takviminde yer alan aylardan birisidir. Hicri takvimindeki ayların dokuzuncusu (9.) olan Ramazan ayının kelime kökü Arapça’dır. Ramazan ayı İslam dininde mübarek aylardan sayılan üç ayların sonuncusudur. Öncesinde Recep ve Şaban ayları vardır. Ramazan ayı ile ilgili yapılmasının iyi olduğu birçok dualar ve ibadetler vardır. Bu ibadetler ve dualar mezheplere göre farklılıklar gösterebilir. Özellikle Ramazan ayı oruç tutma ayıdır.

Ayrıca Ramazan ayının 27. gecesi (Sünni kaynaklar) Kadir Gecesidir. Aslında Kadir Gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ama Sünnilere göre en yüksek ihtimal 27. gecedir. Caferi mezhebinde ise Kadir gecesi Ramazan ayının 19., 21. ve 23. gecelerinde Kadir Gecesini zikir etmekteler. Kur’an-ı Kerim’de zaten Kadir Gecesinden bahseden Kadir Suresi var.

Sponsorlu Bağlantılar

Ay takvimi - Ramazan Ayı

Kadir Gecesi Kur’an-ı Kerim’de de belirtildiği gibi 1000 aydan daha hayırlıdır. Çünkü kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim Kadir Gecesinde indirilmeye başlandı. İşte Türkçe mealiyle Kadir Suresi;

“Doğrusu biz Kuran’ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bir aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” Kadir suresi 1-5 ayetler.

Yine peygamberimizin Kadir Gecesi ile ilgili hadisini göz ardı etmek gafilli olur. Bu hadis şöyledir;

“Siz Kadir Gecesini Ramazan’ın son on gün içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız”

Ramazan Ayı İle İlgili Önemli Günler

  • Ramazan ayında Kadir Gecesi vardır.

Ramazan Ayı - Kadir Gecesi

  • Mübarek üç ayların sonuncusu
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi