Kategoriler
İslam

Kısaca Ayet Nedir? Kur’an-ı Kerim’de Kaç Ayet Vardır?

Ayet Nedir?

İlk olarak ayeti size açıklayalım. Kur’an surelerini oluşturan kısımlardan her birine ayet denir. Ayet kelimesi Arapça bir kelimedir ve çoğul anlamı ayat’tır. Kelime manası ise “açık alamet, işaret, ibret, mucize”dir.

Sponsorlu Bağlantılar

Kur’an-ı Kerim’deki Ayet Sayısı

Kuranı Kerimde kaç ayet olduğu konusunda tam bir uzlaşma yok. Çünkü İslam alimleri bu konuda ortak bir kararı yok. Bu şekilde olunmasının sebebi ise görüşlerdeki farklılıklar ve buna neden olan rakamsal değişikliklerdir. Kuranı Kerimin tümü için her hangi bir ihtilaf mümkün değildir.

İlk olarak Kuranı Kerimde ayetlerin yerini tayin eden yuvarlak işaretle vardır. Bu iki yuvarlak arasındaki ifadeleri bazı İslam alimleri ayet olduğunu kabul ediyor. Bazı İslam alimleri ise bunu bir ayet değil de iki ya da daha fazla ayet olduğunu söylemektedir. Bir başka sebep ise her besmelenin ayrı ayet olup olmayacağı konusundaki fikir ayrılığıdır. Her surenin başındaki besmeleyi tek bir ayet mi  yoksa, her surenin başındaki besmele ayrı ayrı bir ayet mi olduğu görüş ayrılıklarıdır.

zikir nedir

 

6.000’den Fazla Ayet

Kuranı Kerimde LA  işareti durmayınız anlamına geldiğinden bu işaretin olduğu yerlerinde birer ayet olarak sayılması gerektiğini söyleyenler olduğundan ve Huruf-u mukataa harflerinin ise ayet olarak kabul edilmesi konusunda  görüş ayrılıklar vardır. Tüm bu görüş ayrılıklarına rağmen Aslında net ve açık olan Kuranı Kerim’dir. Kuranı Kerim’in anlamında bir değişiklik söz konusu olamaz. Bazen Kuranı değerlendirmelerdeki değişiklikler sebebiyle rakamlar farklı olabilmektedir.

Genel olarak İbn-i Abbas 6616, Nafi, 6217, Şeybe, 6214, Mısır alimleri 6226, Zemahşeri, İbn-i Huzeyme, Şeyhulislam İbn-i Kemal ve  Bediüzzaman Said Nursi ise 6666 ayet olduğunu söyler.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi