Kategoriler
İslam

Kuran’da Meş’ar-i Haram İle İlgili Ayetler

Meş’ar-i Haram Tanımı

Sözlükte “bilmek, hissetmek” anlamındaki şuur kökünden ism-i mekan olan meş’ar kelimesi, aynı kökten türeyen ve Allah’a kulluğun açık alamet ve işaretleri olan “şeairin, ibadetlerin eda edildiği yer”” manasına gelir. Meş’ar, yine “bilmek” manasındaki ilm kökünden türemiş ma’lem ile eş anlamlı olup her ikisi aynı zamanda “bir şeyin kendisiyle bilindiği işaret” karşılığında da kullanılır.

Sponsorlu Bağlantılar

Meş’ar-i Haram terkibindeki haram kelimesi, buranın Harem bölgesi içinde bulunduğunu veya hürmet gösterilmesi gereken bir yer olduğunu belirtir. Meş’ar-i Haram tabiri, İslami literatürde hac menasikinden bir kısmının yerine getirildiği yer olarak Arafat ile Mina arasındaki bölgeyi ifade etmektedir. Bakara Suresinin 198. Ayetinde geçen yerin neresi olduğu konusunda farklı görüşler vardır.

Kur’an-ı Kerim’de Meş’ar-i Haram Hakkındaki Ayetler Hangileri?

NOT: AYETLERİN TÜRKÇE MEALLERİ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ RESMİ İNTERNET SİTESİNDEN ALINMIŞTIR.

Bakara Sûresi 198. Ayet; (Hac mevsiminde ticaret yaparak) Rabbinizin lütuf ve keremini istemekte size bir günah yoktur. Arafat’tan ayrılıp (sel gibi Müzdelife’ye) akın ettiğinizde Meş’ar-i Haram’da Allah’ı zikredin.Onu, size gösterdiği gibi zikredin. Doğrusu siz onun yol göstermesinden önce yolunu şaşırmışlardan idiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi