Kategoriler
İslam

Kuran’da Yıldız İle İlgili Ayetler

Yıldız Tanımı

Yıldız kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre tanımı şöyle;

Sponsorlu Bağlantılar

1. isim Çekirdeğinde oluşan füzyon sonucunda açığa çıkan enerjiyi uzaya ışınım biçiminde yayan, ışıklı gök cisimlerinden her biri; “Baktık geceden fecre kadar ellerde / Yıldızlara yükselen kadehler gördük” – Y. K. Beyatlı
2. Sinema, tiyatro veya müzikhol sanatçısı, star; “Bir keresinde de bir yerli opera yıldızımız gelmişti.” – H. Taner
3. Bir noktadan çevreye beş veya daha fazla çıkıntısı olan çok köşeli şekil; “Türk bayrağındaki yıldız beş ışınlıdır.”
4. sıfat Bu biçimde olan
5. Bir toplulukta, bir meslekte, üstün başarı gösteren kimse; “Cebirde, geometride, fizikte sınıfımızın yıldızı idim.” – Y. Z. Ortaç
6. Baht, şans, talih
7. denizcilik Kuzey 360°’lik yön, kuzey

Kur’an-ı Kerim’de Yıldız Hakkındaki Ayetler Hangileri?

NOT: AYETLERİN TÜRKÇE MEALLERİ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ RESMİ İNTERNET SİTESİNDEN ALINMIŞTIR.

En’âm Sûresi 76. Ayet; Üzerine gece karanlığı basınca bir yıldız gördü. “İşte Rabbim!” dedi. Yıldız batınca da, “Ben öyle batanları sevmem” dedi.

En’âm Sûresi 97. Ayet; O, sayelerinde, kara ve denizin karanlıklarında yolunuzu bulasınız diye sizin için yıldızları yaratandır. Bilen bir toplum için âyetleri ayrı ayrı açıkladık.

A’râf Sûresi 54. Ayet; Şüphesiz sizin Rabbiniz, gökleri ve yeri altı gün içinde (altı evrede) yaratan ve Arş’a kurulan, geceyi, kendisini durmadan takip eden gündüze katan, güneşi, ayı ve bütün yıldızları da buyruğuna tabi olarak yaratan Allah’tır. Dikkat edin, yaratmak da, emretmek de yalnız O’na mahsustur. Âlemlerin Rabbi olan Allah’ın şanı yücedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Yûsuf Sûresi 4. Ayet; Hani Yûsuf babasına, “Babacığım! Gerçekten ben (rüyada) on bir yıldız, güneşi ve ayı gördüm. Gördüm ki onlar bana boyun eğiyorlardı” demişti.

Nahl Sûresi 12. Ayet; O, geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin hizmetinize verdi. Bütün yıldızlar da O’nun emri ile sizin hizmetinize verilmiştir. Şüphesiz bunlarda aklını kullanan bir millet için ibretler vardır.

Nahl Sûresi 15/16. Ayetler; Sizi sarsmamasi için yeryüzünde saglam daglar; yolunuzu bulmaniz için de nehirler, yollar ve nice isaretler meydana getirdi. Insanlar yildizlarla da yollarini bulurlar.

Hac Sûresi 17. Ayet; Şüphesiz, iman edenler, Yahudiler, Sabiîler, Hıristiyanlar, Mecûsiler ve Allah’a ortak koşanlar var ya, Allah kıyamet günü onların aralarında mutlaka hüküm verecektir. Çünkü Allah her şeye şahittir.

Hac Sûresi 18. Ayet; Görmedin mi ki şüphesiz, göklerde ve yerde olanlar, güneş ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanların birçoğu Allah’a secde etmektedir. Birçoğunun üzerine de azap hak olmuştur. Allah kimi alçaltırsa ona saygınlık kazandıracak hiçbir kimse yoktur. Şüphesiz, Allah dilediğini yapar.

Sponsorlu Bağlantılar

Nûr Sûresi 35. Ayet; Allah göklerin ve yerin nurudur. Onun nurunun temsili şudur: Duvarda bir hücre; içinde bir kandil, kandil de bir cam fânûs içinde. Fânûs sanki inci gibi parlayan bir yıldız. Mübarek bir ağaçtan, ne doğuya, ne de batıya ait olan zeytin ağacından tutuşturulur. Bu ağacın yağı, ateş dokunmasa bile, neredeyse aydınlatacak (kadar berrak) tır. Nur üstüne nur. Allah dilediği kimseyi nuruna iletir. Allah insanlar için misaller verir. Allah her şeyi hakkıyla bilendir.

Sâffât Sûresi 6. Ayet; Biz en yakın göğü zinetlerle, yıldızlarla donattık.

Sâffât Sûresi 88/89. Ayetler; İbrahim yıldızlara baktı ve “Ben hastayım” dedi.

Tûr Sûresi 49. Ayet; Gecenin bir kısmında ve yıldızların batışı sırasında O’nu tespih et.

Necm Sûresi 1/2. Ayetler; Battığı zaman yıldıza andolsun ki, arkadaşınız (Muhammed haktan) sapmadı ve azmadı.

Vâkıa Sûresi 75/76. Ayetler; Yıldızların yerlerine yemin ederim ki, -eğer bilirseniz, gerçekten bu, büyük bir yemindir-

Mürselât Sûresi 8. Ayet; Yıldızların ışığı söndürüldüğü zaman,

Tekvîr Sûresi 2. Ayet; Yıldızlar, bulanıp söndüğü zaman,

İnfitâr Sûresi 2. Ayet; Yıldızlar saçıldığı zaman,

Târık Sûresi 3. Ayet; O, (ışığıyla karanlığı) delen yıldızdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi