Kategoriler
İslam

Peygamberlerin İnsanlardan Seçilmesinin Nedenleri

Allah Peygamberleri İnsanlar Arasından Seçti

Yüce yaratıcı Yüce Allah, yarattığı insanları bu dünyada başıboş bırakacak değil tabi ki. İnsanlara rehberlik etmesi, doğrunun ve yanlışın ne olduğunu anlatması, göstermesi, açıklaması, insanların bu dünyaya hangi amaç için geldiğini, insanların hangi sebepten solayı yaratıldığını ve bunlar gibi yaratılış ve yaşayış ile ilgili bütün sorulara cevap vermesi için peygamberler gönderilmiştir. Bazı peygamberlere de Allah’ın emirlerinin ve yasaklarının bulunduğu kutsal kitaplar göndermiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Peygamberleri insanlar arasından Allah seçmiştir. Eğer Allah istese idi peygamberleri melekler veya cinler arasından seçebilirdi. Ama Allah peygamberleri insanların kendi içlerinden seçti. Peki sebep ne idi?

Allah’ın Peygamberlerin İnsanlar Arasından Seçmesinin Sebepleri

*** Allah’ın emirlerini ve yasaklarını insanlara kolay ve anlayabilecekleri şekilde anlatmak için,

*** Allah’ın emirlerini ve yasaklarını önce peygamberler insan olarak yapacak ve diğer insanlara da bu emir ve yasakların insanların yapabilecekleri şeyler olduklarını bizzat örnek olarak göstermek için. Yani Allah’ın emirlerini ve yasaklarını önce peygamberler kendileri yapıyorlardı sonra insanlara siz de yapın diyorlardı.

Peygamberler neden insanlardan seçildi

Peygamberler Eğer İnsan Olmasaydı Ne Olurdu

Eğer Peygamberler insan olmasalardı insanlar Allah’ın gönderdiği dine girmezler, Allah’ın emirlerini ve yasaklarını yapmazlardı. Örnek olarak Allah’ın peygamberleri meleklerden gönderdiğini varsayalım. Bir melek peygamber olarak gelip insanlara Allah’ın emirlerini ve yasaklarını önce kendisi yapıp sonra insanlardan yapmalarını istese idi insanlar o melek peygambere şöyle derdi;

Sen melek olduğun için bunları yapabiliyorsun. Halbuki bizler insanız ve senin yaptıklarını yapamayız.

Sponsorlu Bağlantılar

Dolayısıyla peygamberlerin mutlak surette insanlardan gönderilmesi gerekiyordu. Kur’an-ı Kerim’de bu konu ile ilgili şöyle bir ayet vardır;

“Rabb’imiz! İçlerinden onlara bir peygamber gönder; onlara ayetlerini  okusun, kitabı ve hikmeti öğretsin ve onları her kötülükten arındırsın. Şüphesiz sen, mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin.” Bakara Suresi -129

 

Peygamberlerin yemek yeyip içmesi, evlenmeleri, çocuk sahibi olmaları, hastalanıp yaşlanmaları ve sonunda da ölmeleri onların insanlar tarafından örnek alınmalarını kolaylaştırmıştır. Bu yüzden de Allah insanlara örnek olması gereken peygamberleri insanlar arasında seçmiştir.

Kur’an-ı Kerim’de bu konu ile ilgili şu ayet belirtilmektedir;

“Biz onları (peygamberleri) yeyip içmeye ihtiyaç duymayan bir yapıda yaratmadık. (Onlar), ölümsüz de değillerdi.” (Enbiya 8)

Allah’ın gönderdiği peygamberlere inanmayan insanlar bu duruma peygamberlerin insanlardan seçilmesini göstermişlerdir. Onlara göre peygamberler meleklerden veya olağanüstü güçlere sahip varlıklar olması gerekirdi. Halbuki peygamberlerin olağanüstü niteliklere sahip varlıklardan veya meleklerden peygamberler gönderseydi bu onların örnek almalarını daha da zorlaştırırdı.

Sponsorlu Bağlantılar

Kuran-ı Kerim’de peygamberlerin inanlar arasından seçilmesine karşı çıkanlar şu ayetlerle dile getirilmiş ve devamındaki ayette inkar edenlerin içerisinde bulunduğu çelişki ile cevap verilmiştir.

Onlar  “…Allah, bir insanı mı peygamber olarak gönderdi?” (İsra -94) diyerek itiraz etmiştir. Allah Teâlâ onların bu itirazlarına şu ayetle cevap vermiştir. “(Onlara) De ki: Eğer yeryüzünde yerleşmiş gezip dolaşan melekler olsaydı, elbette onlara gökten, peygamber olarak bir melek gönderirdik.” (İsra -95)

Sonuç

Sonuç olarak şunları söyleyebiliriz;

  • Peygamberler, güvenilir insanlardır
  • Peygamberler, daima hakka ve adalete çağırmışlardır
  • Bütün insanlar gibi Peygamberlerde insani özelliklere sahiptirler
  • Peygamberlere Allah tarafından kitap gönderilmiştir.

Bunlardan dolayı Peygamberleri örnek almalıyız. Ama eğer melek olsalardı, geleceği (gaybı) bilselerdi, insanların sahip olmadıkları olağanüstü güçlere sahip olsalardı ve ölümsüz olsalardı insanlar Peygamberleri örnek almazlardı.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi