Kategoriler
İslam

Peygamberlerin Nitelikleri

Peygamberlere Özgü Özellikler

Peygamberler her ne kadar insan olsalar da bazı insani özellikler peygamberlerde en üst seviye de idi. Çünkü Allah’ın verdiği görevleri en iyi şekilde yapabilmeleri için bu şekilde olmak zorunda idi. Dolayısıyla Peygamberlerin kendilerine özgü bazı nitelikleri vardı. Eğer bu nitelikler, özellikler peygamberlerde olmasalardı peygamberler Allah’ın verdiği emirleri yerine getiremez ve başarısız olurdu.

Sponsorlu Bağlantılar

Peygamberlerin Özellikleri

Peygamberlerin bu niteliklerini 5 ana maddede toplayabiliriz. Bunlar;

*** Sıdk – Doğruluk; Niyetin, sözün ve davranışların birbiriyle uyumlu olması.

*** Emanet – Güvenilir olmak; Kelime anlamı kendisine bırakılan bir şeyi veya kendisine verilen bir görevi ihanet etmemektir. Emanet: Peygamberler kutsal görevlerini yerine getirme konusunda ve diğer konularda güvenilir olmalarıdır.

*** Fetanet – Zeki olmak; Peygamberler üstün bir akıl ve zekâya, kuvvetli bir hafızaya ve yüksek bir ikna gücüne sahip insanlardır. Bu sayede Allah’ın gönderdiği vahiyleri en doğru şekilde anlar ve en iyi biçimde insanlara aktarırlar. Sorunlara uygun çözümler getirirler. Konu ile ilgili olarak Yüce Allah Kur’an’da şöyle buyurmaktadır: “(Hepside) güçlü bir iradeye ve keskin bir kavrayış yeteneğine sahip olan İbrahim, İshak ve Yakub’u hatırla” (Sa’d suresi, 45)

*** İsmet – Günah işlememek; Peygamberler, Allah’ın korunmasında, günahsız ve tertemiz insanlardır. Allah onları doğuştan peygamber olmalarını dilemiş ve onları bu görev için özel terbiye ederek yetiştirmiştir. Bu durum Kur’an’da şöyle belirtilmiştir: ” O peygamberler, Allah’ın hidayet ettiği ve özel yetiştirdiği kimselerdir. (Muhammed) Sen de onların gittiği yoldan git.” (En’am, 89-90)

*** Tebliğ; Allah’dan aldığı mesajları insanlara olduğu gibi bildirmek; Peygamberin Allah’tan aldıkları mesajları olduğu gibi insanlara bildirmeleri; onların kendilerine verimleş olan elçilik görevini tam olarak yapmaları anlamına gelir. Peygamberler kendilerine verilen görevi ihmal etmeden en iyi şekilde yerine getirirler. Bu nitelik zaten peygamberlik görevinin varlık nedenidir. Yüce Allah bu gerçeği Kur’an’da şöyle belirtmiştir: “Ey peygamber! Rabbinden sana indirileni ulaştır. Eğer bunu yapmazsan onun elçiliğini yapmamış olursun. Allah beni insanlardan korur.” (Maide 67)

Sponsorlu Bağlantılar

Bu Özellikler Olmazsa Peygamberler Başarısız Olurdu

peygamberlerin nitelikleri nelerdir

Bu özellikler peygamberlerde o kadar üst seviyede idi ki onlar en doğru, en dürüst, en güvenilir, en akıllı, en zeki insanlardı. Bütün bu özelliklerin bir amacı vardı. Çünkü Allah’ın emir ve yasaklarını anlattıkları zaman hiç kimsenin en ufak bir şüphesi olmaması gerekiyordu. Eğer bu nitelikler peygamberlerde olmasa idi peygamberler görevlerinde başarısız olurlardı. Örneğin dürüst olmayan, güvenilir olmayan, zeki olmayan, günah işleyen, emanete sahip çıkmayıp hıyanet eden bir insanın kimse sözüne inanmaz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi