Kategoriler
Kimya Öneriler

Asit Yağmuru Nedir? Asit Yağmurları Nasıl Oluşur?

Asit Yağmuru Nedir?

Yağmur, kar, çiy, sis veya kuru parçacıklar şeklinde yeryüzüne düşen asidik kimyasallara asit yağmuru denir. Asit yağmurunun meydana gelmesinin sebebi ise atmosfere salınan kükürt dioksit (SO2), karbondioksit (CO2) ve azot dioksit (NO2) gazlarının bulutlara kadar yükselerek su damlacıkları tarafından emilmesidir. Böylece asidik kimyasallar ile dolan su damlacıkları uygun hava koşullarında yeryüzüne inerler. Böylece asit yağmuru olayı meydana gelir. Bildiğimiz yağmurun pH değeri ortalama 5.6’dır. Ama yağan yağmurun pH değeri 5.6 değerinin altında olursa bu yağmur asit yağmuru olarak kabul edilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Asit Yağmurları Nasıl Oluşur?

Asit yağmurlarına neden olan en önemli gaz kükürt dioksit (SO2) gazıdır. Dolayısıyla atmosfere ne kadar çok kükürt dioksit (SO2) gazı bırakılırsa o kadar çok asit yağmuruna maruz kalırız. Doğal yollar ile atmosfere kükürt dioksit (SO2) gazı karışmakta ama insanların etkisi çok daha büyük. Çünkü elektrik üretimi, fabrikalar, motorlu taşıtlar v.b. insan yapımı etkenler çok fazla. Özellikle parfüm ve deodorantlar bu konuda ilk sırada.

Sonuç olarak hava kirliliğine neden olan her türlü eylem asit yağmurlarına davetiye çıkarmakta. Zararlarını ise insanlardan çok doğal hayat (hayvanlar, ormanlar, bitkiler v.b.) görüyor.

Asit Yağmuru Döngüsü

–> Fabrikalardan, arabalardan v.b. çıkan gazlar kükürt dioksit (SO2), karbondioksit (CO2) ve azot dioksit (NO2) v.b. zararlı gazlar atmosfere karışır.

–> Bu zararlı gazlar atmosferde Sülfürik asit (H2SO4) ve Nitrik asit (HNO3) gazlarına dönüşür.

Sponsorlu Bağlantılar
Asit Yağmuru Nedir Asit Yağmurları Nasıl Oluşur
Asit Yağmuru Nedir? Asit Yağmurları Nasıl Oluşur?

–> Bu gazlar yeryüzüne yağmur, kar, çiy, sis veya kuru parçacıklar şeklinde düşerler.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi