Kategoriler
Kimya

Güneş Benzeri Yıldızların Etrafında Hayat Bileşen Bulundu

Yeni Oluşan Güneş Benzeri Yıldızların Etrafında Hayat Bileşen Bulundu

Astronomlar, yeni doğan Güneş benzeri yıldızların gaz ve toz diskinde yaşam için önemli bir yapı bileşeni keşfetti. Çoklu yıldız sistemi IRAS 16293-2422; Dünyadan 400 ışık yılı uzakta, Opiuchus burcunda bulunmaktadır. Bu sistemdeki yeni doğan yıldızlar Güneş’le aynı kütleye sahip olmasının yanı sıra henüz oluşmalarının ilk aşamalarında. Şili’deki Atacama Large Millimeter Array teleskobunu kullanan araştırmacılar, bu yıldızların çevresinde yaşamın temel kimyasal yapı taşlarından biri olan ve çok soğuk şartlar altında buz parçacıkları üzerinden oluşan metil izosiyanatın izine rastladı.

Sponsorlu Bağlantılar

European Southern Observatory yani Avrupa Güney Rasathanesinin açıklamasına göre, hayatın temeli olacak bu molekülün Güneş benzeri yıldızlarda olması bir ilktir. Bilim adamları, önceden IRAS 16293-2422’nin çevresindeki gaz ve toz diskinde şekerin basit bir biçimini bulmuşlardı. Glikol aldehit adındaki bu şeker, hayatın yapı bileşenlerinden biri olan RNA’nın oluşması ile ilgili idi. Hollanda Leiden Rasathanesi ve London College Üniversitesi’ndeki (University College London) araştırmacılar Niels Ligterink ve Audrey Coutens şöyle açıklıyor; “Bu yıldız sistemi bize yeni bulgular verecekmiş gibi görünüyor!”

Önce Şeker Sonra Metil İzosiyanat Bulundu

Şekerlerin keşfinden sonra, şimdi de metil izosiyanat bulduk. Bu molekül ailesi bildiğimiz yaşamın biyolojik temeli olan protein biçimleri peptid ve amino asitlerin sentezlemesinde rol oynuyor. Dünya ve güneş sistemimizdeki diğer gezegenler Güneş’in oluşumundan arta kalan maddelerden oluşmuştur. IRAS 16293-2422, Dünya boyutundaki gezegenlerin oluşabilmesi için uygun şartlar içeren ve yaşamın başlangıcındaki Güneş benzeri özellikleri özün de temsil eder.

Bu nedenle bunun gibi Güneş benzeri öncü yıldızlar üzerine araştırma yapmak, yaşamın gezegenimizde nasıl başladığına dair bizlere yeni fikirler verebilir. Bulgular Royal Astronomical Society ve Aylık Notices’da yayınlanacak.

ÖNEMLİ: Astrokimyadaki tanımına göre bir kompleks molekül, en az altı ya da daha fazla atomdan oluşur ve bu atomlardan en az bir tanesi karbon olmalıdır. Metil izosiyanatın kimyasal konfigürasyonu CH3NCO şeklinde olup karbon, hidrojen, azot ve oksijen atomlarını içerir.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi