Kategoriler
KPSS Matematik

Hareket Problemleri Ders Notu ve Konu Anlatımı

Hareket problemlerinde üç farklı ifade bulunmaktadır. Bunlar; V ile gösterilen hız, X ile gösterilen yol, T ile gösterilen zaman ifadeleridir. Sorular genellikle bu ifadelerle oluşan hız eşittir yol bölü zaman formülünden yapılmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Hareket problemlerinde soru çeşidi biraz fazla olduğu için bilmeniz gerekenleri aşağıdaki konu anlatımında sizler için derledik. Bunları iyi bir şekilde öğrendikten sonra soru çözümlerini basit bir şekilde yapacağınız konusunda şüpheye düşmenize gerek kalmayacaktır.

Hareket Problemleri

v : Hareketlinin hızı

x : Hareketlinin v hızıyla t sürede aldığı yol

t : Hareketlinin v hızıyla x yolunu alma süresi ise,

  • Aralarında x km olan iki araç saatte v1 km ve v2 km hızla aynı anda birbirine doğru hareket ederlerse karşılaşma süresi  olur.

İki araç saatte v1 km ve v2 km hızla aynı anda çembersel bir pistin, aynı noktasından zıt yönde aynı anda hareket ederlerse karşılaşma süresi,

  • Aralarında x km olan iki araç saatte v1 km ve v2 km hızla aynı anda aynı yönde hareket ederlerse arkadaki aracın (v1 hızlı araç) öndekini yakalama süresi dir.

İki araç saatte v1 km ve v2 km hızla aynı anda çembersel bir pistin, aynı noktasından aynı yönde hareket ederse hızı büyük olan aracın hızı küçük olan aracı yakalama süresi,

  • Eşit zamanda v1 ve v2 hızlarıyla alınan yolda hareketlinin ortalama hızı,  dir.
  • Belirli bir yolu v1 hızıyla gidip v2 hızıyla dönen bir aracın ortalama hızı,  dir.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi