Kategoriler
Matematik

Küre Nedir? Yuvar Nedir? Birim Küre Ne Demektir? Kürenin Alanı, Hacmi, Yüzey Alanı, Formülü

Küre ne demektir, kürenin yüzey alanı formülü nedir, kürenin hacim formülü nedir, kürenin alan formülü nedir, kürenin yüzey sayısı kaçtır, küre kaç yüzeyden oluşur.

Sponsorlu Bağlantılar

Küre Ne Demektir?

Uzayda, sabit bir noktadan eşit uzaklıktaki noktaların meydana getirdiği içi boş veya dolu geometrik şekle küre denir. Bu sabit noktaya kürenin merkezi, eşit uzaklıklara da kürenin yarıçapı denir.

Merkezden küre yüzeyindeki herhangi bir noktaya olan mesafeye de kürenin yarıçapı denir. Kürenin iki noktasını birleştiren ve merkezden geçen doğru ise kürenin çapını teşkil eder. Kürenin kirişi, küre yüzeyi üzerindeki iki noktayı birleştiren doğrudur. Küre yüzeyinin üzerinde bulunan ve çapı, küreninkine eşit olan çembere kürenin “büyük çemberi” (çevrel çemberi) denir. Küre, bu çember boyunca kesildiğinden iki eşit parçaya bölünür. Bu parçalara “yarı küre” denir.

Küre yüzeyinin alanı A= 4 ? r 2 olup, burada r, yarıçapı gösterir. Hacmi ise V=4/3.? r 3 = 4,18.r 3 tür. Dik koordinat takımında merkezi başlangıçta olan kürenin denklemi x 2 +y 2 +z 2 =r 2 dir. Burada x,y ve z, küre yüzeyi üzerindeki herhangi bir noktanın koordinatlarını gösterir.

küre

Yuvar Ne Demektir?

Yine günlük kullanımda, içi dolu bir küreye de küre denmektedir. Matematikte ikisi arasında ayrım gözetilir ve içi dolu bir küreye yuvar denir. Bir yuvar topolojik (geometrik) bir nesne olarak 3 boyutludur. İçi boş olan küreyse 2 boyutludur.

Sponsorlu Bağlantılar

Birim Küre Nedir?

0 boyutlu küreyse iki noktadan oluşur çünkü gerçel çizgide 0’a uzaklığı r olan iki nokta vardır.Rn+1‘de başnokta merkezli ve 1 yarıçaplı bir küreye birim küre denir.

Kürenin Kaç Yüzü Vardır?

Küreyi çokyüzlüler sınıfına alamayız. Çünkü bir tek yüzü vardır ve hiç bir ayrıtı ve köşesi yoktur. Ama dihedron (yani iki yüzlü) ve hosohedron (örneğin plaj topu) oldukça küreye benzerler. Tek farkları yarım, bir veya birden çok doğru parçası sahibi olmalarıdır. Ancak görünürde küreye benzerler.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi