Kategoriler
Sağlık

C-Reaktif Protein (CRP) Nedir? CRP Ne Zaman Ölçülür, CRP Değerleri

Özet: “C-Reaktif Protein (CRP) Nedir? CRP Ne Zaman Ölçülür, CRP Değerleri” başlıklı yazımızda C-Reaktif Protein (CRP) nedir, C-Reaktif Protein (CRP) ne demektir, C-Reaktif Protein (CRP) kelimesinin tanımı, C-Reaktif Protein (CRP) ne zaman ölçülür, C-Reaktif Protein (CRP) değerleri ne olmalıdır gibi C-Reaktif Protein (CRP) hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

C-Reaktif Protein (CRP) Tanımı

C-reaktif protein yada bilinen adı ile CRP, iltihabi reaksiyonlar sırasında kanda miktarı artan ve karaciğer ile yağ hücreleri tarafından üretilen akut faz reaktanları adı verilen proteinlerden biridir. Kandaki CRP seviyesi bir çok sebepten dolayı yükselebilmektedir. Bu nedenle tek hastalığa özgül bir laboratuvar bulgusu değildir. Dolayısıyla tanı koymak için kullanılmaz. Bu sebeple diğer sonuçlara bakılarak klinik şüphelerini destekleyici olarak CRP ölçümü yapılır. Ayrıca tanısı konulmuş çeşitli hastalıkların seyrini takipte kullanılır. Yani yüksek CRP seviyelerinin vücutta akut iltihabi bir reaksiyon veya bir enfeksiyon olduğuna işrettir. Ya da CRP seviyelerinin azalmasının iltihabi reaksiyonun veya enfeksiyonun azalmaya başladığına işarettir.

CRP Ne Zaman Ölçülür?

CRP seviyesi aşağıda bazıları listelenen pek çok durumda yükselebilir.

  • Bağ dokusu hastalıkları
  • ciktus
  • Kanser
  • Enfeksiyon
  • İltihabi barsak hastalıkları
  • Lupus
  • Romatoid artrit
  • Tüberküloz

CRP özellikle romatoid artrit ve lupus gibi bağ dokusu hastalıklarında hastalığın alevlenmelerinin takibi açısından oldukça faydalıdır.

Normal Değerler

Ortalama sağlıklı bir kişide CRP seviyesinin 4.9 mg/L’nin altında olması beklenir. Normal değerler deneyin yapıldığı laboratuardan laboratuara farklılık gösterebilir.

Kalp Hastalığında CRP

Özel metodlarla ölçülen bir CRP türevi de yüksek hassasiyete sahip (high sensitivity- ya da hs-CRP) C-reaktif proteindir. hs-CRP genellikle koroner arter hastalığı olan veya koroner arter hastalığından şüphelenilen kişilerde ölçülür ve yüksek hs-CRP klasik risk faktörlerine ek bir risk faktörü olarak hastanın kalp hastalığı riski açısından sınıflandırılmasına yardım eder. Amerikan Kalp Derneği‘nin önerileri doğrultusunda hastaları hs-CRP seviyelerine göre koroner arter hastalığı riski açısından aşağıdaki şekilde derecelendirmek mümkündür.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi