Kategoriler
Sağlık

Halsizlik Nedir? Halsizlik Neden Olur? Halsizliğin Nedenleri Nelerdir? Sürekli Yorgunluğun Nedenleri

Halsizlik nasıl olur, halsizlik ne demektir, halsizlik neden olur, sürekli yorgunluğun nedenleri nelerdir, halsizliğin nedenleri nelerdir, insanlar neden halsiz olurlar, halsizliğin tedavisi var mı, halsiz olunca ne yapmak gerekir? gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Sponsorlu Bağlantılar

Halsizlik Ne Demektir?

Bazı kimseler, aşırı yorgunluktan, çalışamamaktan, baş ağrısından, sırt ağrılarından, hazımsızlıktan veya huzursuzluktan şikayet ederler. Bu duruma tıp dilinde debilite veya asteni denir. Şiddeti ile etkeni arasında makul bir orantı olmadığı zaman tıbbi anlam taşıyan, beden veya akıl yorulması sonucu gelişen bir yorgunluk durumudur. Bu durum birçok fizik hastalığın ortak bir semptomu dur, ama psikolojik faktörler önemli bir katkı öğesi olabilir ve bazen öncelik taşır.

halsizlik

 

Aynı zamanda depresyonların ve kronik anksiete durumlarının da belirgin bir özelliğidir. Bazı kimselerde ise fizik hastalık, depresyon ya da anksiete mevcut olmasa da belirgin ve süreklidir. Sürekli yorgunluk ve halsizlik günlük rutin işleri yapacak kadar bile enerjinin bulunmadığı durumlarda ortaya çıkar. Enerji eksikliği yetersiz beslenme ya da altında yatan diğer bir sağlık sorununun sonucu olarak ortaya çıkabilir. Yorgunluk zaman zaman her insanı etkisi altına alabilir ve çoğunlukla ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez. Ancak çok sık oluyorsa ve hayatınızı etkisi altına alıyorsa demir eksikliği,yorgunluk sendromu ve hipotiroid gibi hastalıklara karşı bir doktora görünmeniz gerekebilir.

Halsizlik Nedenleri ve Bazı Öneriler

1- Derin uykuda bizi rahatsız edenler;

Gürültü stres yaşatır ve stres tansiyonu yükseltir. Sonuçta sürekli halsiz ve uykulu oluruz. Bunun için size önerimiz, yatak odanızdan saat gibi ses çıkarabilecek tüm eşyaları kaldırmanız olacaktır.

2- Kahve ve çay

6 fincandan sonrası zarar! Kafein uyarıcı etki yapar, yani beyne daha fazla enerji emri verir. Günde 3 fincan kadar çay veya kahve içersek, bu canlandırıcı özellikten iyi şekilde faydalanırız. Fakat miktar ikiye katlanırsa, kafein ve tein, vücudumuzdaki demiri emer. Bu durumda beyin ve kalbe yeterli oranda oksijen gitmez. Sonuçta kendimizi çok yorgun hissederiz.

Sponsorlu Bağlantılar

3- Karbonhidrat uyku hapı etkisi yapar

Tüm karbonhidratlar, aç karnına yenildiği zaman ağırlık yapar. Siz siz olun, aç karnına bu besinleri tüketmemeye özen gösterin.

4- Su eksilirse dikkatiniz de dağılır

Her gün yaklaşık 8 bardak su içmemiz gerekiyor, yoksa hissedilir bir biçimde enerji boşluğuna düşeriz. En iyisi, her saat başı içine biraz limon suyu sıkılmış bir bardak su içmektir.

5- Cep telefonu hipnozdan beter

20 dakikadan uzun telefon görüşmelerinin uyku hipnozu gibi bir etki yaptığı ortaya çıktı. Dolayısıyla, uzun süreli ve sık olarak telefonla konuşmak bizi yorar.

6- Duş alırken

Suyun sıcaklığı vücut sıcaklığının çok üzerindeyse bünyemiz uyku getiren hormonları fazlasıyla salgılamaya başlar. Akşamları iyi uyumak için sıcakla, sabahları enerji depolamak için ılık suyla yıkanın!

7- Bazı besinlere karşı dayanıksız olabilirsiniz

Her şeyi doğru yaptığınız halde zinde değilseniz, “çölyak” hastası olabilirsiniz. Bu bünyenizin tahıl nişastalarını işleyememesi anlamına gelir. Baş ağrısı ve yorgunluktan şikayet eden bu kişilerin buğday, arpa gibi tahıllardan uzak durması gerekir.

Sponsorlu Bağlantılar

8- Kola bünyeyi aside boğar

Az harekete bir de aşırı kola, çay ve et tüketimi eklenirse, bünyede aşırı asit meydana gelir. Sonuçta da dolaşım bozuklukları, migren, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi rahatsızlıklar yaşanır.

9- Gürültü de yorar

Uzun süreli gürültüye maruz kalan insanların enerjisi tükeniyor. Bağıra çağıra konuşan insanların arasında olmak bile insanı yormaya yetiyor.

10- Flüoresan ışığı kronik esnemeye neden olur

Flüoresan ışık, öğrenme ve konsantrasyon yetimizi yüzde 60 oranında düşürür. Gün içinde saatlerce bu ışığa maruz kalan birinin bağışıklık sisteminin zayıfladığı ispatlandı. Bu da kronik yorgunluğa neden olabilir.

11- Küften uzak durmalı

Bulunduğunuz ortam yeterince havalanmıyorsa küf oluşabilir. Bünye, küfe tıpkı mikroplarda olduğu gibi karşılık verir, bununla mücadele eder. Bu da açıklanamayan sürekli yorgunluğa neden olabilir.

Demir Eksikliği Anemisi

Dokulara oksijen taşıma ve dokulardan karbonmonoksit alma görevi olan kırmızı kan hücresi demir eksikliğinde yeterli miktarda üretilemez. Bunun sonucu olarak gerekli oksijene ulaşamayan organlar normal fonksiyonlarını yerine getiremez ve bu da sürekli yorgunluk ve halsizliğe neden olabilir. Demir eksikliği anemisi fazla miktarda kan kaybı, demir yönünden zayıf beslenme ve vücudun demiri işlemesindeki eksiklikler nedeniyle ortaya çıkabilir. Demir eksikliği anemisinin sürekli yorgunluk ve halsizlik dışında diğer belirtileri arasında nefes darlığı, baş ağrısı, baş dönmesi, ellerde ve ayaklarda soğukluk, soluk ten ve göğüs ağrısı gösterilmektedir. Tedavisinde genellikle demir yönünden zengin bir beslenme programı ile dışarıdan demir takviyesi kullanılır. Ayrıca vücudun demiri daha etkili işleyebilmesi için A ve C vitamini takviyesi önerilebilir. İleri vakalarda kan nakli gerekebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Kronik Yorgunluk Sendromu

Sebebi tam olarak bilinemeyen kronik yorgunluk sendromu uykudan bağımsız olarak ortaya çıkar. Yani uykunuzu tam olarak alsanız bile gün içinde kendinizi sürekli yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz. Bunun dışında konsantrasyon eksikliği, kas ağrıları, hafif ateş, kaslarda güçsüzlük, baş ağrısı gibi diğer belirtiler görülebilir. Nedeni tam olarak bilinmediği için tedavisinde farklı yöntemler izlenebilir. Uzmanlar kronik yorgunluğu azaltmak için meditasyon, masaj, düzenli egzersiz, yoga, stres azaltan aktiviteler tavsiye etmektedir.

Hipotroid

Boynun ön kısmında bulunan ve metabolizmanın kontrolü, nabzın düzenlenmesi ve protein üretiminin kontrolü gibi görevleri bulunan troid bezi yeterli miktarda hormon salgılamazsa hipotroid hastalığı oluşur. Bağışıklık sistemi hastalıkları radyasyon tedavisi, cerrahi operasyonlar veya bazı ilaçlar nedeniyle oluşan hipotroid belirtileri arasında yorgunluk ve halsizlik, kabızlık, soluk cilt, nedensiz kilo artışı,kas ağrıları, zayıf ve kırılgan saçlar ve yüzün şişmesi bulunmaktadır. Genellikle ağız yoluyla alınan sentetik troid hormonu ile belirtiler hafifletilir.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi yorgunluk ve halsizlik genel olarak beslenmemizle yakında ilgilidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjisi üretebilmesi için vitamin ve minerallerin yanı sıra karbonhidrat, protein ve yağları alması gerekir. Diyet listesinin enerji için uygun bir biçimde düzenlenmesi çoğunlukla yorgunluk belirtilerini hafifletmeye yeter. Ancak kendinizi uzun dönemler yorgun ve günlük aktivitelerinizi bile yapamayacak kadar halsiz hissediyorsanız gerçek nedenin belirlenmesi için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi