Kategoriler
Biyoloji Sağlık

Hemogram Nedir? Hemogram İşleminden Elde Edilen Kan Değerleri ve Anlamları

Hemogram Ne Demektir?

Hemogram kandaki akyuvar sayısını, trombosit sayısını, milimetrekaredeki  alyuvarsayısını, kan formülünü gibi bilgileri öğrenmek için yapılan bir işlemdir. Yani kan hücrelerinin incelenmesine Hemogram denir. Hemogram işleminde kandaki değerlere bakılarak bazı hastalıkların teşhisi konulmaktadır. Hemogram da elde edilen kan değerleri ve anlamları aşağıda.

Rbc (red blood cells) Nedir?

Kırmızı kan hücreleri (Alyuvarlar) Oksijen taşıyan hücrelerin miktarını belirtir. Düşükse anemi (kansızlık) veya kan kaybı vardır. Yüksek olduğu durumlar ise: Yüksek rakımlı yerde yaşayanlar, KOAH(Kronik Obstruktif akciğer Hastalıkları, astım ve bronşit gibi, böbrek hastalığı ve polisitemi hastalığıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Wbc (White Blood Cells-Leukocytes) Nedir?

Beyaz kan hücreleri (Akyuvarlar) Vücudun savunma ve bağışıklık hücrelerinin yani lökositlerin toplamını gösterir. enfeksiyon hastalığı veya lupus gibi kronik iltihabi hastalıklarda yükselir. Ayrıca lösemi’de yükselir. Düşük değerlerde çıktığında ise lökosit yapımını bozan ciddi bir hastalık vardır. Örneğin bazı kanserlerde, kemik iliği hastalarında, AIDS’te lökosit miktarı (WBC) düşüktür.

Hemogram nedir

Mcv (mean corpuscular volume) Nedir?

Oksijen taşıyan hücrelerin ortalama büyüklüğüdür. MCV düşükse eritrositler daha ufaktır, yüksekse daha genişlemişlerdir. Demir eksikliği anemisinde eritrositler küçülür dolayısıyla mcv değeri düşük çıkar. B12 vitamini eksikliği anemisinde ise eritrositler büyümüştür, MCV yüksektir.

Diğer Kan Değerleri

Hb (Hemoglobin) Nedir?

Kandaki toplam hemoglobin miktarını gösterir. Anemilerde hemoglobin değeri düşer.

Mch Nedir?

Eritrositlerdeki hemoglobin miktarını gösterir.

Hct (Hematokrit) Nedir?

Kandaki hemoglobin ve eritrosit miktarının bir ölçüsüdür. Anemi, lösemi, kan kaybı gibi durumlarda azalırken vücudun su kaybettiği durumlarda (örneğin ishal) veya polisitemi’de artar.

Plt (Platelets) Nedir?

Trombositlerdir. Pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerdir.

Pnl (Nötrofiller) Nedir?

Bakteriyel enfeksiyonlarda artar.

Lymphocytes (Lenfositler) Nedir?

viral enfeksiyonlarda ve bazı kronik hastalıklarda artarken hıv enfeksiyonu yani AIDS’te düşer.

Eosinophils (Eozinofiller) Nedir?

Allerjide ve paraziter hastalıklarda yükselir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi