Kategoriler
Sağlık

Ötenazi Nedir? Pasif Ötenazi Nedir? Aktif Ötenazi Nedir?

Ötenazi Tanımı

Ötanazi, tedavisi mümkün olmayan kronik hastalıklarda, hayattan umudunu kesmiş hastanın ağrısız bir metotla ölümüne izin verilmesi ve  tıbbi yardımı keserek ölüme terk edilmesi olayıdır. Özetleyecek olursak, ölüm hakkı da diyebiliriz. Aslında bu yasal değildir.

Sponsorlu Bağlantılar

Dünyada ötenazi ilk defa Bacon tarafından 18 yy.da ortaya atılmıştır. Bacon’a göre bir doktor  hastasını sağlığına kavuşturmalı  ve ağrılarını azaltmalıdır. Ağrıları azaltma olayı sadece tedavi edip iyileştirmekle değil de bazı durumlarda kolay bir ölüm sağlayarak da gerçekleştirilebilir.

Aktif ötenazi ve pasif ötenazi olarak ötenazi ikiye ayrılmaktadır:

doktor

Aktif Ötenazi Tanımı

Hastanın ölümcül bir hastalığa yakalanmasıyla sürekli acı içerisinde olan hastanın kurtuluş yolu yoksa ve doktor tarafından hastaya yüksek dozda morfin  veya potasyum klorit vererek acısız ve kolay bir şekilde ölmesi şekline aktif ötenazi denilir.

Pasif Ötenazi Tanımı

Hastanın sürekli komada kalması durumunda cihazlara ve makinelere bağlı yaşayarak sürdürmesi sonucunda doktor hasta yakınlarının ve ailesinin ya da kendisinin izni alınarak hastanın hayatını sürdürdüğü makina cihazlarını durdurması sonucunda hastanın ölümle sonuçlanmasına pasif ötenazi denilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi