Kategoriler
Sağlık

PLT (Platelet) Nedir? Kanda PLT (Platelet) Değerinin Yüksek yada Düşük Olması Ne Anlama Gelir?

Plt testi ne demektir, platelet ne anlama gelir, kanımızda plt değeri yüksek çıkarsa ne olur, kanda plt (platelet) değeri düşük yada eksik çıkarsa sonuçları ne olur, plt yada platelet değeri ne anlama geliyor,plt testi normal değerleri nedir.

Sponsorlu Bağlantılar

PLT (Plateler veya Trombosit Sayısı) Nedir?

Trombosit veya kan pulcukları kan pıhtılarının oluşumunda görev alan hücre parçalarına verilen isimdir. Platelet olarak da adlandırılır. Düşük trombosit seviyeleri veya fonksiyon anormallikleri (disfonksiyon) kanamayı yatkınlaştırırken, yüksek trombosit seviyeleri -çoğunlukla asemptomatik- tromboz (damarda kanın pıhtılaşması) riskini yükseltir.

Trombosit

PLT Testi Nedir?

PLT yani trombosit testi , kan sayımında  ( hemogram testi)  çalışılan parametrelerden biridir.Pıhtılaşma  sistemi ve hemostaz bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan bir kan testidir. PLT (trombosit)  veya kan pulcukları kan pıhtılarının oluşumunda görev alan hücrelerdir. Trombositlere, Platelet adı da verilir. Tahlillerde kısaca plt olarak belirtilir.

Plt Değerinin Düşük yada Yüksek Olmasının Anlamı

Trombositler kan pıhtılaşmasında görevlidirler. Eksikliklerinde bu görev tam olarak gerçekleşemeyecek , pıhtılaşma fonksiyonu bozulacak ve kanamaya yatkınlık artacaktır. PLT normal değeri, çalışılan tetsin yöntemine göre küçük farklılıklar göstermekle birlikte 140-400 arasındadır.100 ve altı plt değerleri düşük olarak değerlendirilir. Özellikle 50 ve altı plt değerleri kritik değerler olup mutlaka izlenmelidir. PLT değeri düşük olanlar,plt düşüklüğünün nedenlerinin araştırılması için  bir hematoloji uzmanına başvurmalıdır.
PLT düşüklüğüne dair diğer yazılarımızı ve bu konuda sorulmuş soru ve cevapları da aşağıda bulabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi