Kategoriler
Sağlık

Psikiyatri Nedir? Psikiyatri Olmak için Hangi Bölüm Okunmalıdır? Psikiyatri Nasıl Olunur?

Psikiyatri ne demektir, Psikiyatri olmak için hangi bölüm okumalıyım, Psikiyatri çalışma imkanları nedir, Psikiyatri için ne kadar süre okumalıyım, Psikiyatri nasıl olunur.

Sponsorlu Bağlantılar

Psikiyatri Ne Demektir

Psikiyatri, insanın davranış dinamiklerini biyopsikososyal olarak açıklamak üzerine çalışan ve normal ile normal dışı (hastalık) davranış örüntülerini sınıflandırarak tedavi etmeye çabalayan tıp bilimi, ruh hekimliği.

Psikiyatri, insanların duygu, düşünce ve davranışlarındaki sapmaları tanımlayıp çok farklı tekniklerle tedavi ederek insanlara yardım eden bir tıpdisiplinidir. Psikiyatristler, öncelikle doktordur. Ruhsal bozuklukların tanısı, tedavisi ve engellenmesi üzerinde çalışır. Bunlar zihinsel, davranışsal, algısal ve sosyal bozuklukları içerir. “Psikiyatri” terimi ilk defa 1808 yılında alman psikiyatrist Johann Christian Reil tarafından kullanılmıştır. Kelime anlamı ise tıbbi ruhsal tedavidir. Psikiyatri alanı ile ilgilenen doktorlara psikiyatrist denir. R.D. Laing ve Thomas Szasz psikiyatriye karşı gelen akımın yaratıcılarıdır.

Psikoloji

Psikiyatrik ve psikolojik testler hayal gücünün ve diğer nöropsikiyatrik tekniklerin kullanılmasına olanak sağlamalıdır. Pratikte psikoaktif tedavi ve psikoterapi en fazla kullanılan detavi biçimidir fakat aynı zamanda farklı tedavi modelleri de yaygın olarak kullanılmaktadır. Tedavi hastanede yatan ve ayakta tedavi gören hastalar için hastalığın işlevsel bozuklukları ve hastalığın durumu ile ilgili sorular içerir. Psikiyatri dalının gelişimi alt uzmanlık alanları ve teorik yaklaşımlar araştıran dsiplinler arası yardımlaşmaya bağlıdır. Psikiyatriyi çevreleyen bir tartışma da David Cooper adlı psikiyatristin ortaya attığıanti-psikiyatri terimidir. Bu terimin verdiği mesaj psikiyatrik tedavilerin genel tabloya bakıldığında mutlu etmekten çok hastaya zarar verdiğidir ve tarihe bakıldığında günümüze nazaran çok daha tehlikeli hastalıkların var olmuş olduğudur.

Pratikte Psikiyatri’nin Çalışma Alanları

Psikoloji ve nöroloji arasında yer aldığı düşünülen psikiyatri nörobilim, farmakoloji, biyokimya, psikoloji ve tıp alanıyla iç içedir. Diğer nörolog ve psikologlardan farklı olarak psikiyatristler doktor-hasta ilişkisinde uzmanlaşmış ve psikoterapinin farklı yollarla kullanımı ile diğer tedavi edici iletişim teknikleri üzerine eğitim almışlardır. Psikiyatristler ayrıca psikologlardan aldıkları eğitimle ayrılırlar. Tüm diğer tıp alanları için gerektiği gibi temel tıp eğitimi aldıktan sonra Psikiyatri dalını seçerler. Psikyatristler hastalarını laboratuvar testlerine tabii tutabilirler, ilaç tedavisi uygulayabilirler veya diğer psikiyatrik incelemelerden geçirebilirler.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi