Kategoriler
Sözlük

Arkeoloji Nedir? Arkeoloji Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Arkeoloji Nedir? Arkeoloji Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Arkeoloji nedir, Arkeoloji ne demektir, Arkeoloji kelimesinin tanımı, Arkeoloji kelimesinin eş anlamlısı, Arkeoloji kelimesinin ingilizce karşılıkları, Arkeoloji ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Arkeoloji hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Arkeoloji Tanımı

Arkeoloji kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Arkeoloji kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim Kazı bilimi
Keşke arkeoloji de okusaydım, mavi yolculuklarımızda keşfe çıktığımız bu canım Anadolu’yu anlamak için…” – A. Erhat

Arkeoloji Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Arkeoloji kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Arkeoloji kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Arkeoloji kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Arkeoloji kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

arkeoloji nedir

Arkeoloji İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Arkeoloji kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Arkeoloji kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Arkeoloji İle İlgili Birleşik Sözler

Arkeoloji kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  • su altı arkeolojisi

Arkeoloji İngilizcesi

Arkeoloji kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Arkeoloji – archeology

Arkeoloji Hakkında Detaylı Bilgi

Arkeoloji, kazı bilimi veya kazıbilim; kazı vb. yöntemlerle ortaya çıkarılan tarihî yapıtları kültürel, sanatsal ve tarihsel yönden inceleyen bir bilimdir. Türkçeye yanlış bir şekilde “kazıbilim” olarak çevrilmiş olsa da kazı, arkeolojik araştırma yöntemlerinden sadece bir tanesidir. Arkeoloji asıl olarak insanlığın kültürel geçmişini, kültürlerin değişimini ve birbirleriyle ilişkilerini inceler. Arkeoloji; bilgi, bilim, öğreti, öğretme, tanımlama, ortaya koyma kelimelerinden türemiştir. Kelime anlamı olarak da “Eskinin -Bilgisi, -Bilmi, -Öğretisi, -Tanımlanması ve -Ortaya Çıkarılması” anlamlarına gelebilmektedir. Arkeoloji, kendi içinde birçok farklı bilim dalını barındırmaktadır. Bunlar arasında tarihöncesi (prehistorya) arkeolojisi, klasik arkeoloji, protohistorya ve önasya arkeolojisi, mısır arkeolojisi, tevrat arkeolojisi, ortaçağ arkeolojisi sayılabilir.

arkeoloji nedir-2

Arkeoloji, yazılı tarihten önce ve sonra yaşamış insanlara ilişkin bilgi edinme olanağı sağlaması açısından özellikle önemlidir. Bu bilim dalının uzmanları olan arkeologlar, araç, eşya ve yapı kalıntılarını inceleyerek, eski insanların nasıl yaşadıklarını anlayabilirler. Arkeologlar çalışmalarını çoğunlukla eskiden insanların yaşadığı varsayılan yerleşimleri gün yüzüne çıkararak yürütürler. Yıkılan bir kentin üstüne yenisi yapıldığından eski kentler genellikle toprağın altında kalır ve üst üste kurulan yerleşmelerin mimari (özellikle kerpiç) yıkıntıları zamanla bir tepe oluşturur. Bu tür tepeler Türkiye’de höyük, Yunanistan’da “Magula”, Yakındoğu’da “Tell”, İran’da “Teppe” olarak adlandırılır.

Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye’de Arkeoloji

Ülkemizdeki Alacahöyük,Yalıhüyük ve Çatalhöyük gibi eski yerleşmeler birer höyüktür. Ancak her arkeolojik buluntu yeri bir höyük değildir. İnler, düz yerleşme yerleri, antik kentler de arkeolojinin araştırma alanları arasında yer alır. Tarih öncesi arkeolojisi yazının ortaya çıkmasından önceki dönemleri inceler. Bu incelemede kazılar çok büyük bir dikkatle yürütülür. Tarihöncesi dönemden günümüze kalan çanak çömlek parçaları, taş araçlar, mimari kalıntılar ya da organik kalıntılar çok önem taşımaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi