Kategoriler
Sözlük

Cebir Nedir? Cebir Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Cebir Nedir? Cebir Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Cebir nedir, Cebir ne demektir, Cebir kelimesinin tanımı, Cebir kelimesinin eş anlamlısı, Cebir kelimesinin ingilizce karşılıkları, Cebir ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Cebir hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Cebir Tanımı

Cebir kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Cebir kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Zor, zorlayış

2. isim, matematik Artı ve eksi gerçek sayılarla, bunların yerini tutan harfler yardımıyla nicelikler arasında genel bağlantılar kuran matematik kolu

Cebir Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Cebir kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Cebir – zorlayış / zor

Cebir kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Cebir kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Cebir nedir

Cebir İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Cebir kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  • cebir kullanmak

Cebir İle İlgili Birleşik Sözler

Cebir kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

mali cebir, cebretmek, cebrinefis

Cebir İngilizcesi

Cebir kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Cebir – algebra

Cebir Hakkında Detaylı Bilgi

Cebir, yapı, bağıntı ve nicelik üzerine uğraşan bir matematik dalıdır. Bilinmeyen değerlerin, simge ve harflerle betimleyerek kurulan denklemlerle bulunması (ya da bilinmeyenlerin arasındaki bağıntının bulunması) temeline dayanır. Denklem kurma ve çözme, genelleme yapma ve denklemlerle ve oradan hareketle fonksiyonlarla çalışma olarak üç temel karakteristiğiyle açıklanabilir. Bir cebirsel etkinlik bunlardan birini veya tümünü içerebilir. Bir cebirsel ifadede, bir değişkenin aynı veya farklı katsayılara sahip olan terimlerine benzer terimler denir.

Örnek:

  • 12a + 3b + 7a + 4b = 19a + 7b

Cebirsel ifadelerle işlem yapılırken, önce benzer terimler gruplandırılır. Sonra katsayılar (aynı işaretliyse) toplanır ve ortak işaret yazılır. Eğer katsayılar farklı işaretli ise çıkarılır, büyük olan sayının işareti yazılır. Eğer bir terimin katsayısı yoksa, o terimin katsayısı 1’dir. Simgeseldenklemlerle hesap yapan matematikkolu olarak da tanımlanabilir. Bilinen sayılarla yapılan bir hesap (2+9-3=8) bir problem oluşturmaz. Fakat bir ya da birden fazla bilinmeyene sahip bir hesap (x+9-y=6+x), denklem problem oluşturmuş olur ve bunun çözümü, “cebir” ile mümkündür. Cebir temellerini El Harezmi‘den alır. Cebir sözcüğü de Harezmi‘nin “El’Kitab’ül-Muhtasar fi Hısab’il Cebri ve’l-Mukabele” (Cebir ve Denklem Hesabı Üzerine Özet Kitap) adlı eserinden gelmektedir. Bu eser aynı zamanda doğu ve batının ilk müstakil cebir kitabı olma özelliğini taşımaktadır. El Harezmi’den bu yana cebir çok değişmiştir. Ayrıca Cezeri’nin Kitabü’l-Hiyal adlı kitabında da bu konuyla ilgili bilgiler bulunabilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi