Kategoriler
Atatürk Sözlük

Devletçilik Nedir? Devletçilik Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Devletçilik Nedir? Devletçilik Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Devletçilik nedir, Devletçilik ne demektir, Devletçilik kelimesinin tanımı, Devletçilik kelimesinin eş anlamlısı, Devletçilik kelimesinin ingilizce karşılıkları, Devletçilik ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Devletçilik hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Devletçilik Tanımı

Devletçilik kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Bir milletin yönetimle ve ekonomiyle ilgili işlevlerinin devletçe birleşik bir yönetim altında bütünleştirilmesi siyaseti ve öğretisi, erkincilik karşıtı
2. felsefe Genellikle devleti töre, kültür, hukuk vb.nin kaynak ve taşıyıcısı olarak görme eğilimi

Devletçilik Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Devletçilik kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Devletçilik kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Devletçilik kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Devletçilik – erkincilik

Devletçilik İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Devletçilik kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Devletçilik kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

devletçilik nedir

Devletçilik İle İlgili Birleşik Sözler

Devletçilik kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Devletçilik kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Devletçilik İngilizcesi

Devletçilik kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Devletçilik – statism

Devletçilik Hakkında Detaylı Bilgi

Türkiye’ de Cumhuriyet’in kuruluşundan kısa bir süre sonra uygulanmasına başlanılan ekonomik model. Devletin özel kesimin yanında üretim faaliyetlerine bizzat katılması esasına dayanır. 1933 lerde resmen benimsenen bir sanayileşme yaklaşımıdır. Türkiye’nin o günkü ekonomik koşulları içinde geliştirilmiştir. Belirli bir politik tabanı yoktur, tamamen pragmatik düşüncelerden kaynaklanmıştır. Özel kesimin yeterli sermaye ve girişimcilik potansiyeline sahip olmadığı o günkü koşullarda, bu model çerçevesinde devlet insiyatifi ele almıştı.

Sanayileşmeyi gerçekleştirmek için Devlet tarafından bazı kurumlar oluştarulmuştu. Bunların mülkiyeti, yönetimi ve finansmanı devlete aitti. Bunlar daha sonraki adıyla İktisadi Devlet Teşekkülleri olarak bilinen girişimlerin nüvesini oluşturur. Örneğin 1933 de kurulan Sümerbank dokumacılık, kağıt, ayakkabı, inşaat, demir-çelik gibi üretim alanında, 1936 da kurulan Etibank madencilik, Denizcilik Bankası deniz taşımacılığı konularında faaliyet gösteriyordu.

1924 de kurulan İş Bankası, bir özel sektör kuruluşu olmakla birlikte, bu dönemdeki sanayileşme çabalarında önemli görevler yüklenmiştir. Daha sonraki yıllarda, hele özel sektörle ortaklıklar kurmalarına izin verildikten sonra, bu kuruluşların sayılarında çok hızlı bir artış olmuştur. Cumhuriyet’in ilk dönemlerindeki Devletçilik sistemi daha sonra ülkemizde karma ekonomi diye bilinen modelin esasını ortaya koymaktadır. Devletçilik ilkesinin bir diğer özelliği de öngörülen kalkınmanın, sanayi Planlarına bağlı olarak yürütülmesidir. Bu amaçla hazırlanan Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı oldukça başarılı sonuçlar vermiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi