Kategoriler
Sözlük

Dış Ticaret Nedir? Dış Ticaret Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Dış Ticaret Nedir? Dış Ticaret Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Dış Ticaret nedir, Dış Ticaret ne demektir, Dış Ticaret kelimesinin tanımı, Dış Ticaret kelimesinin eş anlamlısı, Dış Ticaret kelimesinin ingilizce karşılıkları, Dış Ticaret ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Dış Ticaret hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Dış Ticaret Tanımı

Dış Ticaret kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim, ekonomi Bir devletin yabancı devletlerle yaptığı alışveriş, ithalat ve ihracatın tamamı

Dış Ticaret Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Dış Ticaret kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Dış Ticaret kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Dış Ticaret kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Dış Ticaret kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Dış ticaret nedir

Dış Ticaret İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Dış Ticaret kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Dış Ticaret kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Dış Ticaret İle İlgili Birleşik Sözler

Dış Ticaret kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  • dış ticaret açığı

Dış Ticaret İngilizcesi

Dış Ticaret kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Dış Ticaret – foreign trade

Dış Ticaret Hakkında Detaylı Bilgi

Malların ve sermayenin ulusal sınırların dışına akışıyla ilgilidir. Dış ticaret alım satım işlemlerinin teslimi açısından ithalat ve ihracat olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Ülke ekonomisinin kalkınmasında ihracat önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle ülkelerde ihracatın artırılması, ithalatın azaltılması önemli hedefler arasındadır. Ülkelerin bu hedeflere ulaşmak için aldıkları kararlar ve tedbirler dış ticaret politikasını oluşturur. Dış ticaret politikası açısından bir devletin dış ticaretini etkileyebilecek unsurların başlıcaları gümrük resmi, ticaret antlaşmaları, yasaklar, primler, sübvansiyonlar ve idari korumacılık olarak sınıflandırılabilir.

Bunlardan yasaklar, ithalat ve ihracat yasaklarıyla transit geçiş yasakları şeklinde bir ayırıma tabi tutulurken; gümrük resmi de aynı şekilde ithalat, ihracat ve transit ticarette uygulananlar olarak üçe ayrılmaktadır. Dış ticaret, ithalat ve ihracattan oluşur ve dış ülkelerle mal bazında yapılan ticaret rakamlarını içerir. Bir ülkenin ekonomik ilişkilerinin önemli bir bölümünün, dış ticaret istatistiklerinde gözlemlenmesi mümkündür. Dış ticarette en önemli göstergeler, dış ticaret açığı ve dış ticaret hacmi rakamlarıdır. İthalatın ihracattan fazla olması halinde dış ticaret açığından, az olması halinde ise dış ticaret fazlasından söz edilir.

Dış ticaret hacmi denildiğinde ise, ithalat ve ihracat rakamlarının toplamı, yani o ülkenin gerçekleştirmiş olduğu toplam dış ticaret akla gelmelidir. Diğer bir gösterge olan ihracatın ithalatı karşılama oranı ise, ihracatın ithalata bölünmesiyle bulunur ve dış ticaretin genel seyri hakkında fikir verir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi