Kategoriler
Sağlık Sözlük

Doktor Nedir? Doktor Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Doktor Nedir? Doktor Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Doktor nedir, Doktor ne demektir, Doktor kelimesinin tanımı, Doktor kelimesinin eş anlamlısı, Doktor kelimesinin ingilizce karşılıkları, Doktor ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Doktor hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Doktor Tanımı

Doktor kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Doktor kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Hekim
2. Bir fakülteyi veya bir yüksekokulu bitirdikten sonra belli bir bilim dalında en yükseköğrenim basamağına vardığını, geçirdiği özel sınavla ve başarılı bir eserle gösterenlere verilen akademik unvan

Doktor Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Doktor kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Doktor – hekim

Doktor kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Doktor kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Doktor nedir

Doktor İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Doktor kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

doktor doktor gezmek (veya dolaşmak)doktora görünmek

Doktor İle İlgili Birleşik Sözler

Doktor kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

uzman doktoraile doktoruakıl doktoruçocuk doktoru
diş doktorugöz doktoruruh doktoru

Doktor İngilizcesi

Doktor kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Doktor – doctor

Doktor Hakkında Detaylı Bilgi

Doktor kelimesi, Türkçeye Avrupa kökenli dillerden (İngilizce veya Fransızca etkisi ile) girmiştir (ing. Doctor). Kelime aslı itibariyle Latince kökenlidir ve aynı şekilde okunan docēre kelimesinden gelmektedir ve anlamı öğretmektir. Tıp alanında uzmanlık veya doktora çalışmalarını tamamlamış hekimlere (tabiplere) verilen unvandır. Kısaca “Dr.” olarak isimlerin önünde de kullanılabilir.  Doktor kelimesinin aslı Latince olup hoca manasına gelir. Bugün iki manada kullanılmaktadır.

A) Tedavi sanatlarında pratisyen, tıp fakültesi, dişçilik ve veterinerlik bölümlerinden derece alıp devlet tarafından uygulama (hekimlik) yapabilmek için lisans almış kişi. Hekim, kişilerde hastalık çıkmasını veya birinden diğerine geçmesini önlemeye yarayan bilgilerin uygulama alanına konması ve bunun için gerekli yeni metod ve usulleri araştırır. Nüfus tesbiti, periyodikmuayeneler, bulaşıcı hastalıkların kontrolü, çevre sağlığının düzeltilmesi, beslenme durumunun iyileştirilmesi, dejeneratif (yıkıcı) hastalıklarda erken teşhis ve koruma, iş ve meslek sağlığı çalışmaları, kazalarla ilgili çalışmalar, yaşlı bakım çalışmaları, rehabilitasyon çalışmaları ve bu hizmetlerin istatistiki değerlendirilmeleri hekimin başlıca görevleri arasındadır.

B) Belli bir öğrenim dalında uzman olarak nitelenen en yüksek diploma ünvanına sahip kişi. Tıbbiye dışında doktor ünvanı, Türkiye Cumhuriyetinin ilk kuruluş yıllarında yabancı öğretim üyelerinin etkisiyle girmiştir. üniversite öğretim üyesi sıfatını kazanabilmek için başlangıçta doktora yapmak mecburiyeti yokken, daha sonra 4936 sayı ve 13-6-1946 tarihli üniversiteler kanununun 18/a maddesince mecburi olmuştur (Edebiyat doktorluğu, fen doktorluğu, ilahiyat doktorluğu buna örnektir). Bu öğrenim dallarında bu ünvana sahip olabilmek için o dalda doktora vermek gereklidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi