Kategoriler
Sağlık Sözlük

Doktor ve Doktorluk Mesleğine Dair Bilgiler

Doktor Tanımı

Hekim veya tabip diye de isimlendirilen ve “Dr.” şeklinde kısaltılarak yazılan Doktor veya Doktorluk mesleği ortaya çıkan ilk üniversitelerle beraber akademik bir ünvan olarak ortaya kullanılmıştır.Türkiye de doktor olabilmek için orta öğretimden sonra devletin koymuş olduğu üniversiteye giriş sınavını geçip bu sınavdan gerekli puanı almanız gerekmektedir. Ardından 6 yıllık bir eğitim sürecinden ve sonrasında bir süre stajyerlik süresinden geçtikten sonra doktor olabilirsiniz. Eğitim görülen bu kuruma Tıp Fakültesi denilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Tabi doktorluk mesleğinin kendi içinde de bir takım sınavları var. İlk olarak Avrupa’da sonrasında Amerika’da ve daha sonralarında ise diğer ülkelerde doktor ünvanı kullanılmıştır.

doktor

Ülkemizde Tıp Fakültesindeki ünvanlar;

  • Tıp fakültesinde bulunan 4. ve 5. sınıf öğrencilerine Stajyer denilmektedir.
  • Tıp fakültesinde bulunan son sınıf öğrencilerine İntörn denilmektedir.
  • Tıp fakültesinden mezun olup birinci sınıf doktorlara Pratisyen denilmektedir.
  • Tıp fakültesinden mezun olan ve aile sağlığı merkezinde görev yapan doktorlara Aile Hekimi denilmektedir.
  • Tıp fakültesinden mezun olan ve TUS da başarı elde ettikten sonra 3 yıl uzmanlık eğitimi alan doktorlara Uzman Aile Hekimi denilmektedir.
  • Tıp fakültesinden mezun olan ve TUS da başarı elde ettikten sonra tercih ettiği bölümde 4 yıl ile 6 yıl arasında doktora eğitimi alan doktorlara Uzman Aile Hekimi denilmektedir. Kısaca “Uzm. Dr.” yazılır.
  • Tıp fakültesinden mezun olan ve TUS da başarı elde ettikten sonra eğitim alan doktorlara (cerrahi tıp bilimleri uzmanı) Operatör Doktor (Cerrah) denilmektedir.
  • Tıp fakültesinden mezun olan ve TUS da başarı elde ettikten sonra Psikiyatri bölümünde 4 yıl uzmanlık eğitimi alan doktorlara Psikiyatr denilmektedir. Kısaca “Psikiyatr Dr.” şeklinde yazılır.

 

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi