Kategoriler
Edebiyat Sözlük

Drama Nedir? Drama Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Drama Nedir? Drama Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Drama nedir, Drama ne demektir, Drama kelimesinin tanımı, Drama kelimesinin eş anlamlısı, Drama kelimesinin ingilizce karşılıkları, Drama ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Drama hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Drama Tanımı

Drama kelimesi Latince kökenli bir kelimedir ve Drama kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim Dram

Drama Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Drama kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Drama – dram

Drama kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Drama kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Drama İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Drama kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Drama kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Drama nedir

Drama İle İlgili Birleşik Sözler

Drama kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Drama kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Drama İngilizcesi

Drama kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Drama – drama

Drama Hakkında Detaylı Bilgi

Drama oyuncular için yazılan bölümleri duygusal – kurgu ile canlandırma sanatıdır. En kabul gören bir tanıma göre drama; bir sözcüğü, bir kavramı, bir davranışı, bir tümceyi, bir fikri ya da yaşantıyı veya bir olayı, tiyatro tekniklerinden yararlanarak oyun ya da oyunlar geliştirerek öyküleştirmektir. Yunanca’da anlamı hareket anlamına gelen “dran” eyleminden çekimlenmiştir. Çocuk Psikolojisi’nde ise drama, yaşamı, hayatı tanıtmak anlamına gelir. Dramalar medyanın çeşitliliğinde canlandırılabilir: canlı performans, film veya televizyon için özel dramalar. “closet dramas (tr:okunmak için yazılmış)” oyunlar gibi aynı formlarda (diyalogla, sahnelerle, sahne yönetimiyle) yazılır ama sahneye konulmasından çok okunması hedeflenir.

Örnek olarak Seneca’nın oyunları, Byron’un Manfred’i ve Percy Bysshe Shelley’nin Prometheus Unbound’unu verebiliriz. Imaginary Conversations of Walter Savage Landor’da olduğu gibi bazı dramatik edebiyat eserleri hiçbir şekilde oyunların canlandırılmış şekillerine benzemeyebilir. Drama, baştan başa müzikal içinde diyalogların ve şarkıların olduğu operada veya müzikal ahenge sahip oyunlarda örenğin Japon Noh dramasında oldu gibi müzik ve dansla sık sık birleştirilir.

Dramanın yapısı

Ünlü Rus yazarı ve edebiyat kuramcısı Belinski ‘dramada uzun öykülerin olmaması ve her kelimenin mutlaka bir dramatik eylemde söylenmesi olağan üstü bir öneme sahiptir.’, diyor ve şöyle devam ediyor: ‘Dramanın doğanın basit bir şekilde kopya edilişi biçiminde olmaması gerektiği gibi, çok güzel olsalar bile, birbirinden ayrı sahnelerin bir araya toplanmış hali de olmaması gerekmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Drama her kişinin kendi amacı doğrultusunda ve yalnız kendisi için hareket ettiği ve de ister istemez, kendisinin dahi bilmediği nedenlerden dolayı, yapıtın genel dramatik eylemine uygum sağlayabildiği bir dünya, yani kendine özgü ayrı dünyasını oluşturmalıdır. Fakat böyle bir şey, dramanın ancak ve ancak belirli bir düşüncesinin içinde doğup geliştiği hayal ürününden rastgele kurgulanmadığı zaman meydana gelebilir…’

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi