Kategoriler
Sözlük

Elektroensefalografi Nedir? Elektroensefalografi Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Elektroensefalografi Nedir? Elektroensefalografi Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Elektroensefalografi nedir, Elektroensefalografi ne demektir, Elektroensefalografi kelimesinin tanımı, Elektroensefalografi kelimesinin eş anlamlısı, Elektroensefalografi kelimesinin ingilizce karşılıkları, Elektroensefalografi ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Elektroensefalografi hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Elektroensefalografi Tanımı

Elektroensefalografi kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Elektroensefalografi kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim, tıp (***) Beyinde oluşan elektriksel etkinliğin kafa derisine konan elektrotlarla çizge hâlinde kaydedilmesi yöntemi, beyin çizgesi yöntemi

Elektroensefalografi Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Elektroensefalografi kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Elektroensefalografi kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Elektroensefalografi kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Elektroensefalografi kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Elektroensefalografi İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Elektroensefalografi kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Elektroensefalografi kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Elektroensefalografi EEG nedir

Elektroensefalografi İle İlgili Birleşik Sözler

Elektroensefalografi kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Elektroensefalografi kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Elektroensefalografi İngilizcesi

Elektroensefalografi kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Elektroensefalografi – Electroencephalography

Elektroensefalografi Hakkında Detaylı Bilgi

Elektroensefalografi ya da EEG, beyin dalgaları aktivitesinin elektriksel yöntemle izlenmesini ölçen yöntemdir. Hastaya elektrik akımı verilmediğinden ağrı ya da acı hissedilmez. Elektroensefalografla elde edilen kayıt da, elektroensefalogram (EEG) diye adlandırılır. Elektroensefalografi ya da halk arasında yaygın deyimle “beyin elektrosu çekme” diye adlandırılan bu teknik, 1929‘da Alman ruh hekimi Hans Berger tarafından geliştirilmiştir. EEG’de çekim küçük elektrotların saçlı deriye yerleştirilmesiyle yani “pasta” denilen iletken bir madde aracılığı ile yapıştırılmasıyla olur.

Bu elektrotların ikisi arasındaki elektriksel potansiyel değişiklikleri bilgisayara kayıt edilir ve sonuç uzman tarafından yorumlanarak, hastaya gerekli bilgi verilir. Elde edilen kaydın incelenmesinde, normale oranla sapmalar bulunmasına dayanılarak, beynin birçok çalışma bozukluğu (sara vb.) teşhis edilebilir. İnsanınsinir sistemi, yaklaşık 10 milyar sinirhücresi içerir. Bunların çoğu beyinde, geri kalanı omurgada ve bedenin öbür kesimlerinde, ilgili sinirlerde yer alır. Her beyin hücresi 5.000-50.000 sinir hücresiyle bağlantılıdır. Sinir akıları sinir lifleri boyunca taşınır ve beyinde elektrik dalgalarına yol açar. Bu elektrik dalgaları kafa derisinde ölçülebilir. Klinik olarak nöbeti olan her hastada EEG anormalliği gösterilemeyebileceği gibi nöbet veya epilepsisi olmayan kişilerde de EEG anormalliği görülebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Nöbeti veya epilepsisi olan hastalarda nöbetler arasında EEG’lerde ortalama % 70 oranında anormallik gösterilebilir. Yetişkinlerde çekime gelmeden önce saçın bir gün önceden temizlenmesi gereklidir. Uyku EEG`si çekimi için, hasta kişinin 24 saat uykusuz kalması gerekebilir. Çocuklarda çekim genellikle uykuda yapılmaktadır. Bunun için çekim öncesi ilaç verilebilir ve çekimin kolay olması için, çocuğun geç yatırılıp erken kaldırılması önerilir.

EEG Çeşitleri

  • Kısa Süreli EEG-Video Monitorizasyon (KS-EEG-VM)
  • Uzun Süreli EEG-Video Monitorizasyon (US-EEG-VM)
  • Uyarılmış Potansiyeller (Evok Potansiyeller, VEP, ERG, BAEP, SEP)
    • Vizüel Evok Potansiyel (VEP)
    • Elektroretinogram (ERG)
    • Beyin Sapı İşitsel Uyarılma Potansiyeli (BAEP)
    • Somatosensori Evok Potansiyeller (SEP)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi