Kategoriler
Kimya Öneriler Sözlük

Elektron Nedir? Elektron Ne Demektir? Elektron Anlamı

Özet: “Elektron nedir? Elektron ne demektir? Elektron Anlamı” başlıklı yazımızda Elektron kelimesinin tanımı, Elektron kelimesinin İngilizcesi, Elektron ile ilgili atasözleri ve deyimler, Elektron ile ilgili birleşik sözler ve Elektron hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Elektron Tanımı

Elektron kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Elektron kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

izik Fransızca électron
isim, fizik Bütün atomlarda bulunan negatif yüke sahip temel parçacık, pozitron karşıtı

Elektron İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Elektron kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

Elektron kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Elektron İle İlgili Birleşik Sözler

Elektron kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  • elektron akışı
  • elektron demeti
  • elektron gazı
  • elektron lambası
  • elektron mikroskobu
  • serbest elektron

Elektron İngilizcesi

Elektron kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir;

Elektron – electron

Elektron Hakkında Detaylı Bilgi

Elektron Nedir? Elektron Ne Demektir? Elektron Anlamı

Negatif (-) temel elektrik yüklü olan atomaltı parçacıklarına elektron denir. Elektronların bileşenleri veya alt yapıları olmadığı için temel parçacıklar olarak düşünülmektedirler. Bir elektronun kütlesi bir protonun kütlesinin yaklaşık 1/1836 (1836’da biri) kadardır. 2 elektron aynı kuantum durumunda bulunamaz (Pauli dışarlama ilkesine göre). Diğer temel parçacıklar gibi elektronlarda hem parçacık özelliği gösterirler hemde dalga özelliği gösterirler. Bu özelliklerinden dolayı da diğer parçacıklar ile çarpışır veya çarpışma sonucu kırılırlar.

Elektronlar yüklü oldukları için çevrelerinde bir elektrik alanı vardır ve hareket etmesi sonucu bir manyetik alan meydana gelir. Diğer kaynakların oluşturduğu manyetik alanlar, bu elektronların hareketlerini etkilerler (Lorentz kuvveti kanununa göre). Bir elektron radyasyona uğradığında veya hızlandırıldığında enerjiyi foton olarak emer. Elektronik, kaynak, katot ışını tüpleri, elektron mikroskopları, radyoterapi, lazerler, gaz iyonlaştırma sayaçları ve parçacık hızlandırıcıları gibi alanlar elektronların kullanım alanlarıdır.

2 atom arasında elektron takası veya ortak elektron kullanımı olur. Bu da atomlar arası kimyasal bağın temel nedenidir. 1891 yılında George Johnstone Stoney elektron ismini verirken 1897 yılında J. J. Thomson ve ekibi ise elektronu, parçacık olarak tanımladı.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi