Kategoriler
Sözlük

Emisyon Nedir? Emisyon Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Emisyon Nedir? Emisyon Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Emisyon nedir, Emisyon ne demektir, Emisyon kelimesinin tanımı, Emisyon kelimesinin eş anlamlısı, Emisyon kelimesinin ingilizce karşılıkları, Emisyon ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Emisyon hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Emisyon Tanımı

Emisyon kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Emisyon kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Çıkarma
2. ekonomi Sürüm

Emisyon Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Emisyon kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Emisyon – çıkarma / sürüm

Emisyon kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Emisyon kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Emisyon İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Emisyon kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Emisyon kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Emisyon nedir

Emisyon İle İlgili Birleşik Sözler

Emisyon kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Emisyon kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Emisyon İngilizcesi

Emisyon – emission

  • Emisyon kelimesinin İngilizce anlamı yoktur.

Emisyon Hakkında Detaylı Bilgi

Bir ülkede, kâğıt para, tahvil ve bono, hisse senetleri gibi değerlerin ilk kez piyasaya sürülmesine emisyon denir. Piyasadaki topla para miktarına emisyon hacmi denir.

Türkçe karşılığı “ihraç demek olan emisyon kelimesi yabancı dillerde “çıkarmak, yaymak, tedavüle çıkarmak” anlamında kullanılır. Kağıt paranın, tahvillerin, hisse senetlerinin ilk defa piyasaya sürülmesi emisyondur. Ufaklık paranın piyasaya çıkarılmasında emisyon terimi kullanılmaz. Merkez Bankasının piyasaya sürdüğü toplam kağıt para miktarı, emisyon hacmini ifade eder.

Emisyona Merkez Bankası yetkilidir. Emisyon Merkez Bankasının aktif ve pasifindeki gelişmelerin sonucu oluşur. Merkez Bankası mevduatı arttığı zaman emisyon ihtiyacını azaltan, azaldığı zaman emisyon ihtiyacını arttıran bir faktördür.

Sponsorlu Bağlantılar

Merkez Bankasının para basması doğrudan emisyon hacmini arttırmayabilir. Büyük ölçüde para basıldığı halde bunun tamamı piyasaya sürülmemiş olabilir. Buna karşılık hiç para basılmadığı halde, Merkez Bankası depolarda bulunan paraları piyasaya sürerek emisyon hacmini arttırabilir.

Merkez Bankasının çıkardığı kağıt para miktarı, ekonominin ihtiyacı düzeyinde kalmalı; fazla veya eksik olmamalıdır. Bu bakımdan TC Merkez Bankası Kanunu, bankanın hangi hallerde ve ne miktarda kağıt para basabileceğini açık bir şekilde belirlemiştir.

Bir Bankanın Kağıt Para Çıkarma Şartları

Bir banka başlıca üç şekilde kağıt para çıkarabilir

Altın ve Döviz Karşılığı Emisyon

Merkez Bankası, gerçek ve tüzel kişilerin getireceği altın ve dövizlerin değeri kadar kağıt para piyasaya sürebilir. Banka, satın aldığı bu altın ve dövizi kar payı da dahil olmak üzere ithalatçılara satarak, piyasaya sunduğu paraların geri dönmesini sağlar.

Reeskont Karşılığı Emisyon

Bankalara iskonto yoluyla intikal etmiş kısa ve orta vadeli ticari ve sınai senetlerin bir kısmını ilgili bankalar Merkez Bankasına iskonto ettirebilir. Bu reeskont işlemiyle Merkez Bankası, piyasaya ek para sürerek emisyon hacmini arttırabilir.Ticari senetlerin vadesi geldiğinde tahsil edilir, dolayısıyla bu yoldan piyasaya sürülmüş para Merkez Bankasına geri döner. Banka, reeskonta kabul ettiği senet miktarını azaltmak veya arttırmak yoluyla emisyon hacmini değiştirebilir.

Hazineye Açılan Krediler Karşılığı Emisyon

Devletin yıl içindeki gelirleri bazı aylarda giderlerini karşılamayabilir. Ortaya çıkan nakit açığını Hazine, Merkez Bankasından alacağı kısa vadeli kredilerle kapatma yoluna gider. Daha sonra gelirin fazlalık verdiği aylarda borcunu öder. Merkez Bankası, kamu hizmetlerinin zaman ve mekana göre sürekliliğini sağlamak amacıyla, hazineye, cari yıl genel bütçe ödeneklerinin % 15’i kadar kısa vadeli avans verebilir ve piyasaya kamu iktisadi teşebbüslerine Hazine Kefaletini Haiz Bonolar karşılığında doğrudan açılan krediler oranında para sürebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 1970 tarih, 1211 sayılı kanuna göre, emisyon ve kredi hacmini ekonomik ihtiyaca uygun şekilde düzenlemekle görevlidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi