Kategoriler
Sözlük

Empati Nedir? Empati Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Empati Nedir? Empati Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Empati nedir, Empati ne demektir, Empati kelimesinin tanımı, Empati kelimesinin eş anlamlısı, Empati kelimesinin ingilizce karşılıkları, Empati ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Empati hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Empati Tanımı

Empati kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Empati kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim, ruh bilimi Duygudaşlık

Empati Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Empati kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Empati – duygudaşlık

Empati kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Empati kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Empati İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Empati kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Empati kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Empati İle İlgili Birleşik Sözler

Empati kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Empati kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Empati İngilizcesi

Empati kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  •  Empati – empathy

Empati Hakkında Detaylı Bilgi

Empati veya eşduyum, bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek demektir. Kendi duygularını başka nesnelere yansıtmak anlamında da kullanılır. Empatinin zıt anlamlısı antipatidir.

empati

Bebekler üzerinde yapılan incelemelere göre, doğuştan empati yeteneğimiz yüksek olmakla birlikte, uygun şartlarda hızla kaybedilebilen bir yetenektir. Empati yeteneğini sonradan kazanabilmenin yolu: açık uçlu sorular sormak, yavaş hareket etmek ve yorumda bulunmak, hızlı yargılara varmaktan kaçınmak, kendi davranış ve düşüncelerimizi anlamaya çalışmak, geçmişten ders almak, olayları akışına bırakmak ve kendimiz ve karşımızdakilerin davranışları için belli sınırlar oluşturmaktır. Olumlu amaçlar için kullanıldığında işbirliği, üretkenlik, refah ve mutluluğu arttıran bu yetenek, kötü amaçlar için kullanıldığında manipülasyonculuk şeklini alır. Empati, bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır. Empati sayesinde insan ilişkileri gelişir. İnsanlar arasındaki kavgalar azalır ve zamanla yok olur. Aile içi empati ise aile bireylerinin karşısındaki insanı kendi yerine koymasıdır. Bu sayede bireyler karşındakinin ne tepki vereceğini bilir ve ona göre davranır.

Empatinin tam olarak gerçekleşmesinin üç kuralı vardır;

  1. Bir insanın kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak, olaylara onun bakış açısıyla bakmak,
  2. Karşıdakinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlamak ve hissetmek,
  3. O kişiyi anladığını ona ifade etmek.

Parapsikolojide Empati

Empati, birbirlerine manevi bakımdan sıkıca bağlı iki canlı arasında, duygu ve ruhsal hallerin aktarılması fenomenine ve bu psişik irtibata Parapsikoloji’de verilen addır. Kimilerince telepatik bir irtibat biçimi sayılmaktaysa da,telepatiden farkı, tanımından da anlaşılacağı gibi, empatide düşünce ve imaj aktarımının olmamasıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Örneğin aralarında empati bulunan iki kişiden biri bir bedensel rahatsızlıktan acı çektiğinde diğer empatın da bedeninin aynı bölgesinde acı duyduğu görülmüştür. Gözlem ve deneyler empati halinin anne ile çocuklar arasında ve ikizler arasında daha sık gerçekleştiğini göstermiştir. Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler, empati halinin özellikle ebeveyn ile yavrular arasında gerçekleştiğini göstermektedir. Örneğin, bir deneyde, yavrularından kilometrelerce uzağa götürülen bir anne tavşanın, yavruları öldürüldüğünde acı acı bağırdığı görülmüştür. Terim, Latince’deki “iç,içine,içinde” anlamına gelen “em” öneki ile Grekçe’deki “duygu, acı, ıstırap, algılama” anlamına gelen “patheia” sözcüğünden türetilmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi