Kategoriler
Sözlük

Eşitlik Nedir? Eşitlik Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Eşitlik Nedir? Eşitlik Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Eşitlik nedir, Eşitlik ne demektir, Eşitlik kelimesinin tanımı, Eşitlik kelimesinin eş anlamlısı, Eşitlik kelimesinin ingilizce karşılıkları, Eşitlik ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Eşitlik hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Eşitlik Tanımı

Eşitlik kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim İki veya daha çok şeyin eşit olması durumu, denklik, müsavilik, müsavat, muadelet
2. Kanunlar yönünden insanlar arasında ayrım bulunmaması durumu
3. toplum bilimi Bedensel, ruhsal başkalıkları ne olursa olsun, insanlar arasında toplumsal ve siyasi haklar yönünden ayrım bulunmaması durumu

Eşitlik Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Eşitlik kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Eşitlik – muadelet / müsavat / denklik

Eşitlik kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Eşitlik kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Eşitlik İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Eşitlik kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Eşitlik kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Eşitlik İle İlgili Birleşik Sözler

Eşitlik kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

eşitlik derecesieşitlik ekifırsat eşitliğigün tün eşitliği

Eşitlik İngilizcesi

Eşitlik kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Eşitlik – equality

eşitlik nedir

Eşitlik Hakkında Detaylı Bilgi

Ahlâki ve toplumsal bir ideakolalak, insanların birbirleriyle, aynı insan doğasına sahip olmak bakımından, aynı konum ve değerde olmaları hali. İnsanların birbirleriyle eşdeğerde olduğunu, bun­dan dolayı insanlar arasında ayırım gözetil­memesi gerektiğini dile getiren ilke.

Toplumsal Anlamda Eşitlik

Toplumsal eşitlik, belirli bir toplum veya yalıtılmış bir grup içerisindeki tüm insanların belli açılardan aynı statüye sahip olmaları durumu. Toplumsal eşitlik, yasalar önünde eşit haklar (güvenlik, oy kullanma hakkı, konuşma ve toplanma özürlüğü, mülkiyet hakkıgibi) ve toplumsal mal ve hizmetlere eşit seviyede erişmeyi içerir. Aynı zamanda ekonomik eşitlik kavramlarını da içerir; yani eğitim,sağlık ve diğer toplumsal güvenliklere erişimi. Bununla beraber eşit fırsatlar ve yükümlülükleri de içerir, böylece toplumun bütününü kapsar.

Toplumsal eşitlik, yasal olarak zorunlu sosyal sınıfların veya kast sınırlarının olmamasını ve kişinin kimliğinin devredilemez bir parçasından doğan ayrımcılığın olmamasını gerektirir. Örneğin; cins, cinsiyet, ırk, yaş, cinsel yönelim, köken, kast veya sınıf, gelir veya mülk, dil, din, mahkûmiyet, görüş, sağlık veya engellilik yasalar önünde eşit olmayan muameleye gerekçe olamaz ve haksız bir şekilde fırsatları azaltılmamalıdır.

Toplumsal eşitlik, ekonomi veya gelir eşitliğinden ziyade toplumsal meseleleri ifade eder. “Eşit fırsatlar”, serbest piyasa ekonomisi ile uyumlu, yeteneğe göre yargılanma olarak yorumlanır. Yatay eşitsizlik bir sorundur; yani aynı köken ve yetenekteki iki insanın eşitsizliği.

Sponsorlu Bağlantılar

Mükemmel toplumsal eşitlik, gerçekte meydana gelmeyen bir ideal durumdur. Karmaşıklık ekonomisinde, yatay eşitsizliğin karmaşık sistemlerde doğduğu bulunmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi