Kategoriler
Sözlük

Ferritin Nedir? Ferritin Ne Demektir? Anlamı, Belirtileri, Eksiklik Nedenleri ve Tedavisi

Özet: “Ferritin Nedir? Ferritin Ne Demektir? Anlamı, Belirtileri, Eksiklik Nedenleri ve Tedavisi” başlıklı yazımızda Ferritin nedir, Ferritin ne demektir, Ferritin kelimesinin tanımı, Ferritin değerleri, Ferritin eksikliği nedenleri, Ferritin tedavisi gibi Ferritin hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Ferritin Tanımı

Ferritin bir proteindir. Birçok dokuda bulunabilir ve demir deposu işlevi gören proteindir. Demir elementinin vücutta depo edilme şekli olarakta tanımlanabilmektedir. Ferritin kan dolaşımında da bulunur. Ferritin testi ölçümü ile vücudumuzun demir depoları hakkında bilgi sahibi oluruz. Demir eksikliğine bağlı anemilerde ferritin, değerleri erkenden ve belirli miktarda düşer. Ferritin yüksekliği ise hemokromatoz (bronz şeker hastalığı),çeşitli enfeksiyonlarda ve bazı ve tümörlerin varlığında ortaya çıkar.

ferritin

Ferritin Değerleri Nelerdir?

Normal Değerler:

Prematüre 25-200 ng/ml

0-7 gün 25-200 ng/ml

7 gün-1 ay 200-600 ng/ml

2-3 ay 50-300 ng/ml

4-6 ay 40-200 ng/ml

7-12 ay 15-140 ng/ml

1-5 yaş 12-140 ng/ml

6-12 yaş 15-140 ng/ml

13-15 yaş 17-140 ng/ml

Erkek-Kadın:

16-50 yaş Erkek: 15-200 ng/ml Kadın: 14-150 ng/ml

51-60 yaş Erkek: 15-220 ng/ml Kadın: 14-150 ng/ml

>60 yaş Erkek: 18-250 ng/ml Kadın: 18-200 ng/ml

Ferritin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

1- Halsizlik ve Yorgunluk

2- Solunum Güçlüğü ve Baş Dönmesi

3- Soluk Cilt

4- İştah Kaybı

5- Beslenme Bozuklukları

Ferritin Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir?

1- Kan Kaybı

2- Demir Tüketiminde Azalma

3- Yetersiz Emilim

İnsan’ın Günlük Demir İhtiyacı Ne Kadardır?

Günlük demir ihtiyacı 7-12 aylık bebeklik döneminde 11 mg/gün, 1-3 yaş arasında 7 mg/gün, 19-50 yaş arası erkeklerde 8 mg/gün, kadınlarda 18 mg/gün, gebelikte 27 mg/gün ve emzirme döneminde 9-100 mg/gün’dür.

Kadınlarda adetlerle fazla kanama olması veya başka kanamalar nedeniyle (ameliyatlar, kesikler, trafik kazası, hemoroidler) demir kaybı olunca vücut bunu önce depo demirinden karşılamaya çalışır. Depo demiri denen ferritin de azalınca kansızlık oluşmaya başlar. Demir eksikliği oluştuğunda kandaki ferritin düzeyi azalır. Bu nedenle vücutta demir eksikliği olup olmadığını anlamak için kanda ferritin düzeyi ölçümü yapılmaktadır.

Demir Hangi Gıdalarda Bulunmaktadır?

Demir kırmızı ette çok bulunur, beyaz ette ise çok az bulunur. Kuzu ciğeri, kuru kayısı, kepekli ekmek, sığır eti, yumurta, biftek, kırmızı şarap, soya, kuru fasulye, bezelye, patates, kuru üzüm, pekmez ve ıspanak gibi besinlerde demir vardır. Kolesterol korkusu nedeniyle kırmızı et yemeyenlerde sıklıkla demir eksikliği ve kansızlık oluşur. Bu nedenle kolesterol yüksekliği dahi olsa haftada bir kez haşlama olarak kırmızı et yemek gerekir.

Sponsorlu Bağlantılar

Ferritin Eksikliği Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Doktorunuza demir takviyesi kullanmanızı tavsiye edebilir. Demir eksikliğinin nedeni başka bir sağlık sorunuysa bunun teşhisi için testler yapılabilir ve esas nedenin tedavisi için farklı yöntemler kullanılabilir.

Eğer demir takviyesi kullanmanız önerildiyse;

1- Demir tabletini boş mideyle almanız.

2- Demir takviyesiyle birlikte C vitamini kullanmanız.

3- Kabızlık için ilaç kullanmanız tavsiye edilebilir.

Demir eksikliği bugünden yarına çözülebilecek bir sorun değildir. Vücuttaki demir stoklarının eski düzeyine dönmesi bir kaç ay ya da daha uzun süreler alabilir. Genellikle demir takviyesi kullanmaya başladıktan 1 hafta sonra kendinizi daha iyi hissetmeye başlarsınız. Bu dönemde kandaki demir düzeyi düzenli olarak ölçülmelidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi