Kategoriler
Sözlük

Fistül Nedir? Fistül Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Fistül Nedir? Fistül Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Fistül nedir, Fistül ne demektir, Fistül kelimesinin tanımı, Fistül kelimesinin eş anlamlısı, Fistül kelimesinin ingilizce karşılıkları, Fistül ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Fistül hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Fistül Tanımı

Fistül kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Fistül kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim, tıp (***) Akarca

Fistül Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Fistül kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Fistül – Akarca

Fistül kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Fistül kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Fistül İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Fistül kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Fistül kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Fistül İle İlgili Birleşik Sözler

Fistül kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Fistül kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

3d human with a red question mark

Fistül İngilizcesi

Fistül kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Fistül – fistula

Fistül Hastalığı Hakkında Detaylı Bilgi

Fistül makat etrafında meydana gelen iltihap kanalıdır. Kanalın bir iç, bir de dış ağzı vardır. Dış ağız, anüs çevresindeki deride kolaylıkla izlenebilir. Ortası delik bir sivilce biçimindedir. İç ağız ise anüs giriminden 2-3 santim içeride bağırsak duvarında yer alır. Bazen muayene sırasında kolayca bulunabilirken bazen bulunması çok zor olabilir. Bunun için boyalı filmler veyaemar gerekebilir. İç ağızla dış ağız arasında ise kordon gibi iltihap kanalına ait sertlik ele gelir.

Fistül bir kere meydana gelmişse, artık sürekli iltihap akacak demektir. Kendiliğinden düzelmesi çok nadirdir. Tedavi olmayan hastalar, yıllar boyunca her gün çamaşırlarında iltihap akıntısı görerek yaşamak zorunda kalabilir.

Fistül Hastalığın Sebepleri

Makatın etrafındaki yumuşak doku içinde salgı bezleri vardır. Bu bezler ürettikleri salgıyı bağırsağın son kısmına boşaltırlar; dolayısıyla bezler ile makat arasında kanallar vardır. Eğer bu bezler iltihaplanır ve apse oluşursa bir şekilde apse boşalacaktır. Bu boşalma ya kendiliğinden apsenin cilde açılması ile olur veya cerrah ameliyatla boşaltır. Her iki durumda da zaten bezlerin bağırsağın içine kanalı varken bir de cilt ile birleşir, böylece bağırsakla cilt arasında tünel oluşmuş olur.

Sponsorlu Bağlantılar

Fistül Hastalığının Belirtileri

Fistül hastalarının en sık şikayeti irinli akıntıdır. Bu akıntı zaman zaman bir iki damla ile iç çamaşırın kirlenmesi şeklinde olabileceği gibi günde birkaç kez iç çamaşırı değiştirmek gerektirecek kadar fazla olabilir. Bu akıntılar cildi tahriş ettiği için kaşıntı olabilir. Bazen akıntı kırmızı olunca kanama zannedilebilir.

Fistül Hastalığının Teşhisi

Teşhis oldukça kolaydır. Sadece muayene bile yeterlidir. Akıntının kesildiği zamanlarda veya fistül deliğinin makatın içinde kaldığı hastalarda bazı görüntüleme tetkikleri yapmak gerekebilir.

Fistül Hastalığında Yapılması Gereken Tetkikler

Hastalığın yaygınlığı, fistül yolunun nereye gittiği, içerde bir abse odağı olup olmadığı yada başka bir hastalık sebebiyle fistül olup olmadığını belirlemek için mr ve kolonoskopi gibi bazı tetkikler yapılabilir.

Fistül Hastalığında Kolonoskopi Yaptırmalı mı?

Eğer basit fistül ise, altta yatan başka bir hastalık düşünmüyorsak kolonoskopi yapılmayabilir. Ama tekrarlamış fistül ise veya altta yatan başka bir hastalık olduğundan endişe ediyorsak kolonoskopi yaptırmak yararlıdır.

Fistül Hastalığında MR Çektirilmeli mi?

Her fistül hastası için mr çektirmek şart değildir. Ama tekrar etmiş fistüllerde, derin dokularda abse olduğu düşünüldüğünde, çok ağızlı fistül varsa MR çektirmek faydalıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Fistül Hastalığının Tedavisi

Fistülün tedavisi ameliyattır. Ameliyatta bu iyileşmeyen tüneli ortadan kaldırmak esastır.

Fistül Hastalığı Tekrarlanır mı?

Anorektal fistüller tekrar edebilir hastalıktır. Çünkü ameliyat sonrası yara iyileşirken kalçaların kapalı olması sebebiyle yara dudakları birbirine temas eder ve cilt çabucak yapışır. Ama ciltaltı dokular iyileşmeden cildin yapışıp iyileşmesi zaten fistül demektir. Bu yüzden ameliyat sonrası yara iyileşirken hekim ile sıkı bağlantıda olmak gerekir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi