Kategoriler
Sözlük

Fıtık Nedir? Fıtık Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Fıtık Nedir? Fıtık Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Fıtık nedir, Fıtık ne demektir, Fıtık kelimesinin tanımı, Fıtık kelimesinin eş anlamlısı, Fıtık kelimesinin ingilizce karşılıkları, Fıtık ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Fıtık hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Fıtık Tanımı

Fıtık kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Fıtık kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim, tıp (***) İç organlardan bir parçanın, genellikle bağırsak bölümünün karın çeperlerini geçip deri altında ur gibi bir şişkinlik yapması, kavlıç, yarımlık

Fıtık Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Fıtık kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Fıtık – yarımlık / kavlıç

Fıtık kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Fıtık kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Fıtık İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Fıtık kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

fıtık etmekfıtık olmak

Fıtık İle İlgili Birleşik Sözler

Fıtık kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

fıtık otubel fıtığıkasık fıtığı

Fıtık İngilizcesi

Fıtık kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Fıtık – hernia

fıtık nedir

Fıtık Hakkında Detaylı Bilgi

FITIK, karın duvarındaki yırtıktan çıkan iç organların cilt altında bir şişlik oluşturmasıdır. Şişlik zaman zaman oluşur ve kaybolur. Ayağa kalkınca, öksürünce, ıkınma ile şişlik ortaya çıkar, sırt üstü uzanınca kaybolur. Yatınca şişliğin kaybolma nedeni, fıtık kesesi içindek organların karın içine geri dönmesidir. Karın duvarında şişliği yapan iç organlar sıklıkla bağırsaklardır.

Fıtığın ilerleyen döneminde şişlik sürekli bir hal alır ve hasta rahatlamak için eli ile fıtığı içeri iter. Karın duvarı fıtıkları doğumsal veya sonradan oluşan bir zayıf noktadan çıkar. Kasık fıtıkları, göbek fıtıkları ve göbek çevresi fıtıkları doğumsal olarak zayıf bir noktadan çıkan fıtıklara örnektir. Sonradan oluşan zayıf noktalar ise, ameliyat yerleridir. Daha önce ameliyat edilmiş yerde ortaya çıkan fıtıklara kesi yeri fıtıkları denir. Bu kişilerde karın içi basıncı ani olarak artıran ağır kaldırma, kronik kabızlık, öksürük, ıkınma, idrar zorluğu gibi durumlar mevcut fıtığın oluşumunu ve ortaya çıkışını kolaylaştırır.

Sponsorlu Bağlantılar

Fıtığın Temel Sebepleri

Pasif işler ve ağır işler olarak 2 ana nedeni vardır. Pasif işlerde (egzersiz işe başlama), Uzun süreli sabit (masa başı) işlerde çalışmaları.

  • zayıf insanlarda başı fazla öne eğmeye ve bu davranışı alışkanlık haline getirmeye bağlı olarak boyun fıtığı oluşabilir.
  • aşırı kilolu insanlarda ise genelde doğru ve dengeli oturmamaya bağlı bel fıtığı daha çok görünür

Fıtığın Tedavi Yöntemleri

kültür fizik gibi fazla zorlayıcı olmayan yavaş hareketler ve yüzme gibi spor faliyetleri fıtığın gelişmesini engeller. Burada amaç omurları destekleyen kasların kuvetlenmesini sağlamaktır. Bu tanım çok geneldir. Boyun fıtığı, bel fıtığı, mide fıtığı, göbek fıtığı, kasık fıtıkları, ameliyat yeri fıtıkları, gibi birçok fıtık tanımı vardır.

Bel fıtığı omurların arasındaki disk denen kıkırdak yapının yerinden çıkarak sinirlere doğru baskı oluşturması ile oluşur. Beyin cerrahisi bölümünün tedavi ettiği bir durumdur. Halk arasında siyatik de denir. Diğer fıtık çeşitleri (çocukluk grubu hariç) genel cerrahi kapsamında olup tüm fıtıkların tedavisi nihayetinde cerrahi yolladır. En sık rastlananı kasık fıtıklarıdır (ingüinal herni). Kasık bölgesinde şişlik, ağrı ile kendini gösterir. Şişlik genellikle yatınca kaybolur.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi