Kategoriler
Biyoloji Sözlük

Glikoz Nedir? Glikoz Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Glikoz Nedir? Glikoz Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Glikoz nedir, Glikoz ne demektir, Glikoz kelimesinin tanımı, Glikoz kelimesinin eş anlamlısı, Glikoz kelimesinin ingilizce karşılıkları, Glikoz ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Glikoz hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Glikoz Tanımı

Glikoz kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Glikoz kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim, kimya Karbon, hidrojen ve oksijenden oluşup özellikle üzüm suyunda bulunan şeker, üzüm şekeri yapısındaki basit şeker (C6H12O6)

Glikoz Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Glikoz kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Glikoz kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Glikoz kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Glikoz kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Glikoz nedir

Glikoz İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Glikoz kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Glikoz kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Glikoz İle İlgili Birleşik Sözler

Glikoz kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Glikoz kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Glikoz İngilizcesi

Glikoz kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Glikoz – glucose

Glikoz Hakkında Detaylı Bilgi

Basit bir şeker (veya monosakkarit) olan glukoz (veya glikoz veya glükoz) yaşam için en önemli karbonhidratlardan biridir. Hücreler onu bir enerji kaynağı ve metabolik reaksiyonlarda bir ara ürün olarak kullanırlar. Glukoz fotosentezin ana ürünlerinden biridir ve hücresel solunum onunla başlar.

Glikozların Özellikleri

Glikoz beyaz-renksiz toz veya kristal şeklinde olup, mol ağırlığı 180 gramdır. Kokusuz, suda çözünen, oldukça tatlı bir maddedir. Spesifik gravitesi, 1,54 ve erime noktası 146°C’dir. Nişasta ve glikojen (hayvan nişastası) glikozun polimerleşmiş halidir. Glikoz, insan ve hayvan vücudu için vazgeçilmez bir maddedir. Enerji, canlılık ve bazı kimyevi maddelerin sentezi, glikozun parçalanmasıyla olur.

Sponsorlu Bağlantılar

Glikozların yapısı

Glikozların Yapısı ve Elde edilişi

Glikoz iki şekilde bulunabilir. Bunlardan biri düz, zincir şeklinde bir yapıdadır. Diğer şekli ise halkalı bir yapı gösterir. Halkalı yapıya sahip glikozda bir ve beş numaralı karbon atomları, aralarındaki oksijen atomuyla halkayı tamamlarlar. Bu durumda bir numaralı karbon asimetrik olur. Glikoz ticari olarak mısır nişastasının hidroklorik asit ile hidrolizinden elde edilir.

Glikozların Yıkımları

Glikoz vücutta diğer altı karbonlu monosakkaritlere ve türevlere döndüğü gibi, diğer karbon hidratlara ve onların değişik şekillerine de dönebilir. Bunlardan başka glikozun tam yıkılması gerektiği durumlarda çok daha ileri reaksiyonlarla CO2 ve H2O’ya kadar yıkılır. Glikoz organizmada başlıca iki yoldan yıkılır;

1) Trikarboksilik asit siklusu yolu.

2) Pentoz fosfat yolu. Vücutta glikozun büyük kısmı birinci yolla yıkılır ve bu yıkılış iki safhada olur. Birinci safha glikojenin veya glikozun birçok ara maddeler üzerinden laktik asite yıkılmasıdır ki, buna glikoliz (Embden-Mayerhoff yolu) adı verilir. İkinci safha glikolizin ara maddelerinden biri olan pirüvik asidi üzerinden trikarboksilik asit siklusunda CO2 ve H2O’ya yükseltgenmesidir.

Glikoliz

Basit bir hadise olmayan glikoliz, basamak basamak yürüyen ve çeşitli ara maddeler üzerinden geçerek pirüvata kadar parçalanması reaksiyonudur.

İdrarda Şeker Tayini

Şeker, taze hazırlanmış Fehling çözeltisi ile aranır. Yirmi dört saatlik idrar toplanır. deney tüpüne yarıdan fazla konarak, kaynatılır. Üzerine iki üç damla asetik asit konarak, albümin çöktürülür. Süzgeç kağıdından süzülür. Süzüntüden deney tüpünün üçte birine kadar konur.

Sponsorlu Bağlantılar

Üzerine aynı miktarda sodyum hidroksit çözeltisi ve birkaç damla bakır hidroksit Cu(OH) 2 çözeltisi konur. Çözelti koyu mavi olur. Alevde ısıtıldığında kaynamaya başlamadan önce sarı bakır-I-hidroksit (CuOH) bulanıklığının görülmesi, şeker olduğunu belirtir. Sarı turuncu bulanıklık, yavaş yavaş hasıl olursa, şekerin az olduğunu gösterir. Kaynayınca hasıl olursa, şeker çok az demektir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi