Kategoriler
Sözlük

Gözlem Nedir? Gözlem Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Gözlem Nedir? Gözlem Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Gözlem nedir, Gözlem ne demektir, Gözlem kelimesinin tanımı, Gözlem kelimesinin eş anlamlısı, Gözlem kelimesinin ingilizce karşılıkları, Gözlem ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Gözlem hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Gözlem Tanımı

Gözlem kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerinin bilinmesi amacıyla, dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi, müşahede

“Onun romanları düş gücüne değil, gözlem gücüne dayanır.” – S. Birsel

2. İnceleme sonucu elde edilen değer, müşahede

3. gök bilimi Bir gök cismini, bir gök olayını çıplak gözle veya bir araç yardımıyla izleyerek görülen değerleri tespit etme işlemi, rasat

“Gök bilimci gözlemle, kimya bilgini ise deneyle gerçeğe varmaya çalışır.”

gözlem

4. edebiyat Bir yazı veya eseri yazmaya başlamadan önce konusuyla ilgili gerekli bilgi, deney, inceleme ve araştırma yapma işi

5. felsefe Çeşitli araç ve gereçlerin yardımıyla olayların sebeplerini bilmek için uygulanan bilimsel yöntem

Sponsorlu Bağlantılar

Gözlem Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Gözlem kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Gözlem – müşahede / rasat

Gözlem kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Gözlem kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Gözlem İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Gözlem kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  • gözlem altına almak

Gözlem İle İlgili Birleşik Sözler

Gözlem kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  gözlemevi

Gözlem İngilizcesi

Gözlem kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Gözlem – observation

Gözlem Hakkında Detaylı Bilgi

Araştırmada veri ve bilgi toplama metodlarından biri.Öteki bilgi toplama metodları anket ve deneydir. Diğer metodlarla birlikte de kullanılabilen ve anket metoduna nazaran daha objektif olabilen gözlem metodunda araştırma konusu olan kişiler, birimler, nesneler ve olaylar hakkındaki bilgiler, hiçbir müdahalede bulunmadan, sadece gözlem yapmak suretiyle toplanır gözlem.

Gözlem metodunda gözlemler gözlemci kişiler tarafından yapılabilir veya araştırılan konuyla ilgili bilgilerin alınmasında ve kaydedilmesinde yardımcı araçlardan faydalanılabilir.

Gözlemci vasıtasıyla yapılan gözlemler iki şekilde yürütülebilir. Davranışları, özellikleri, durumları gözlenen kimseler gözlendiklerinin farkında değiller ise, buna “kapalı gözlem” (gizli gözlem) denir. Böylece gözlenen kişilerin sun’i davranışlara yönelmeleri önlenmiş olur. “Açık gözlem” denilen gözlem türünde ise, gözlenen kimseler gözlemcinin varlığından haberdar oldukları için bu tür gözlemler araştırmanın geçerliliğini bozmayacak bir yapıda düzenlenmelidir.

Gözlem metodunun başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için, gözleme konu olacak hususların kesin ve açık şekilde belirlenmesi (kimlerin ve nelerinin, hangi özelliklerinin gözlenip kaydedileceğinin tesbiti), gözlem yoluyla elde edilecek bilgilerin kaydedilmesine yarayacak gözlem formlarının kayıtların kolayca ve hatasız yapılmasına imkan verecek şekilde açık ve basit olması, gözlemciyi uğraştırmaması, gözlemcilerin sadece gözlem ve kayıt işlemi ile yetinmesi, yorum ve değerlendirme yapmaması, gözlem öncesi gözlemcilerin eğitilmeleri ve kendilerine deneme gözlemler yaptırılması lazımdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi