Kategoriler
Sözlük

Handikap Nedir? Handikap Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Handikap Nedir? Handikap Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Handikap nedir, Handikap ne demektir, Handikap kelimesinin tanımı, Handikap kelimesinin eş anlamlısı, Handikap kelimesinin ingilizce karşılıkları, Handikap ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Handikap hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Handikap Tanımı

Handikap kelimesi İngilizce kökenli bir kelimedir ve Handikap kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Engel
Esaslı dokümantasyona ve teknik hünerlere karşın, en büyük handikapları, bu yaşanmışlık sıcaklığından yoksun oluşları idi.” – H. Taner

2. At yarışlarında binicilerle eyerin toplam ağırlığının, atların koşuyu kazanma şansını etkileyecek biçimde ayarlanması

Handikap Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Handikap kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Handikap – engel

Handikap kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Handikap kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

soru-işareti

Handikap İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Handikap kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Handikap kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Handikap İle İlgili Birleşik Sözler

Handikap kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Handikap kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Handikap İngilizcesi

Handikap kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Handikap – handicap

Handikap Hakkında Detaylı Bilgi

Handikap, spor karşılaşmalarında ve yarışmalarda kazanma şanslarını eşitlemek amacıyla rakiplerin değişik yetenek ve özelliklerini dengeleme yöntemi. İngilizce’de engel anlamına gelenhandicap sözcüğünden Türkçe’ye geçmiştir. Handikapın genellikle karmaşık olan birçok biçimi vardır.

Sponsorlu Bağlantılar

At Yarışı

At yarışlarında handikapör denen bir pist görevlisi daha önce yarışlarda ulaştıkları hıza göre atlara ağırlıklar takabilir. En hızlı olduğu düşünülen at en fazla ağırlığı taşımalıdır. Tırıs koşuda atlar bazen yarışa değişik yerlerden başlar. Böylece en hızlı olduğu düşünülen at en uzun mesafeyi koşmak zorunda kalır.

Eyeri ile tartılan jokeyin, yönetmeliklere göre ağırlığının az gelmesi durumunda, bu ağırlık eşitsizliği (öteki yarışmacılarla aradaki ağırlık farkını kapatmak üzere) eyerin iki yanına madraba denilen kurşun levhalar konularak ayarlanır.

Yelken

Yelkenli yarışlarında, değişik yapı özelliği olan tekneler en hızlı teknenin yarışı tamamladığı gerçek süreye fazladan bir sürenin eklenmesine dayanan çeşitli handikap formülleriyle yarışırlar. Böylece bir yarışın galibi bazen yarışı ilk bitiren tekne değil, yapım özelliğine göre en iyi performansı gösteren tekne olur. Zaman handikapı, çeşitli rating gemilerinin katıldığı bir açık deniz yat yarışında ya da bir yelken yarışında bir yatın başka bir yata zaman olarak verdiği aradır.

Golfte güçleri birbirine denk olmayan iki oyuncudan daha zayıf olanına önceki performanslarına dayanarak belirli sayıda fazladan vuruş olanağı verilebilir. Aynı şey 10 kukalı bowlingde de geçerlidir.

Bahislerde handikap (H ile gösterilir) tahmin oranlarını dengelemek için zayıf takıma verilen bir puan/sayı avansıdır. Oyunun olası sonucunu eşitlemek ve tahminin değerini artırmak için favori olmayan tarafa tanınan puan/sayı avantajı yani favoriye verilen dezavantajdır. Handikap genelde çok güçlü ve çok zayıf iki takımın karşılaştığı maçlarda uygulanır. Handikap seçeneği bulunan takım parantez içindeki sayı kadar puan/sayı kazanmış sayılarak maça galip olarak başlar.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi