Kategoriler
Sözlük

Hümanizm Nedir? Hümanizm Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Hümanizm Nedir? Hümanizm Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Hümanizm nedir, Hümanizm ne demektir, Hümanizm kelimesinin tanımı, Hümanizm kelimesinin eş anlamlısı, Hümanizm kelimesinin ingilizce karşılıkları, Hümanizm ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Hümanizm hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Hümanizm Tanımı

Hümanizm kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Hümanizm kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim, felsefe İnsancıllık

Hümanizm Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Hümanizm kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Hümanizm – İnsancıllık

Hümanizm kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Hümanizm kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Hümanizm İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Hümanizm kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Hümanizm kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Hümanizm nedir

Hümanizm İle İlgili Birleşik Sözler

Hümanizm kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Hümanizm kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Hümanizm İngilizcesi

Hümanizm kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Hümanizm – humanism

Hümanizm Hakkında Detaylı Bilgi

Hümanizm terimsel tanım açısından “sevgi” içermez. Daha felsefi ve bilimsel bir temeli ifade eder. Türkçe karşılığı “insan-merkezcillik”tir. Yani tanrı-merkezcillik geri plana atılır ve bir anlamda reddedilir, insan-merkezcillik esas alınır. Bu kavram psikolojik derinliği olan sübjektif bir kavram (sevgi ve benzeri duygu durumları) değil, felsefi temelli objektif bir kavramdır. Örneğin bir fiilin değerlendirmesinde “tanrının/tanrıların hoşnutluğu” değil “insana faydası/hoşnutluğu” esastır. Bu açıdan da sekülarizmle sıkı bir ilişkisi vardır. Yine kanunların düzenlenmesinde tanrı-merkezcilliği değil insan-merkezcilliği önermektedir.

Hümanizmin Tarihi

Hümanizm Rönesans’a, İslamiyetin Altın Çağı’na ve Antik Yunan kalıntılarına dayandırılabilir ve hatta humanist düşünce Buddha ve Konfüçyüs’te de görülebilir. Bunun yanında hümanizm terimi daha çok batı felsefesiyle bağlaşıktır. Hümanizm terimi 19. yüzyılın başlarında, 15. yüzyıl İtalya’sında klasik edebiyatla ilgilenen kimseler için söylenen umanista sözcüğünden kökenlenir.

Hümanizma Nedir?

Rönesans Düşüncesinin üzerinde durup antik örneklere göre işlediği ilk sorun insan sorunudur. İnsanı arayan insana özgü olan bu dünyadaki yerinin ne olduğunu araştıran çalışmalara verilen addır. Hümanizm deyimi ilk olarak filolojik açıdan değerlendirilmiştir. Ancak sadece bu açıdan değerlendirilirse bilimsel bir akım olamazdı. Oysa hümanizm geniş anlamıyla modern insanın hayat anlayışını ve duygusunu dile getiren bir akımdır.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi