Kategoriler
Sözlük

Kanun Nedir? Kanun Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Kanun Nedir? Kanun Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Kanun nedir, Kanun ne demektir, Kanun kelimesinin tanımı, Kanun kelimesinin eş anlamlısı, Kanun kelimesinin ingilizce karşılıkları, Kanun ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Kanun hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Kanun Tanımı

Kanun kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Kanun kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim, hukuk Yasa

2. Geçerli olan kural

3. isim, müzik Dikdörtgen biçiminde, bir köşesi kesik, yassı bir sandık üzerine gerilmiş tellerden oluşan, tırnak adı verilen çalgıçlarla çalınan ince saz çalgısı

Kanun Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Kanun kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Kanun – yasa

Kanun kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Kanun kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

kanun nedir

Kanun İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Kanun kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

kanun çıkarmakkanunu çiğnemek

Kanun İle İlgili Birleşik Sözler

Kanun kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

kanun adamıkanun dışıkanun hükmünde kararnamekanun koyucu
kanun layihasıkanun maddesikanunnamekanun sözcüsü
kanun tasarısıkanun teklifikanunuesasivazııkanun
arz talep kanunuorman kanunuüç hâl kanunu

Kanun İngilizcesi

Kanun kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Kanun – law

Kanun Hakkında Detaylı Bilgi

Bilim Alanında Kanun Nedir?

Bir bilimsel kanun, gözlem ve deneylerle iyi desteklenip kanıtlanmış matematiksel prensiptir. Tipik olarak bilimsel kanunlar, matematiksel formüllerle ifade edilirler. Bilimsel kanun konsepti, bilimsel teori konseptiyle yakından ilişkilidir. Tipik olarak, kanunlar teorilere nazaran dünya hakkında daha kısıtlı öngörülerde bulunurlar. Fizik bilimi, Fizik Kanunları diye bilinen bilimsel kanunlar başta olmak üzere bir takım bilimsel kanunlar tanımlar. Ayrıca, biyoloji bilimide Mendel_genetiği ve genetikteki Hardy-Weinberg_Kuralı prensibi gibi bir takım bilimsel kanunlar tanımlar. Ve genel kanının aksine, kanıtlanan teori (kuram) kanun olmaz. Kanunla teori arasında doğrudan, tamamlayıcı bir ilişki yoktur.

Hukuk Alanında Kanun Nedir?

Kanun veya yasa, bir anayasal hukuk sisteminde, yetkili organlarca meydana getirilen hukuk kurallarıdır. Kanunlar, tüzükler, yönetmelikler birer hukuk kuralıdır. Yürürlükte olan hukuk kurallarının tümüne mevzuat denir. Dar anlamında kanun, yasama organınca yapılan kanun adıyla gerçekleştirilen işlerdir. Hukukla paralel anlamlılık taşır ancak hukukun öğelerinden sadece biri ve hukuk kaynaklarından sadece biridir.

Sponsorlu Bağlantılar

Müzik Alanında Kanun Nedir?

Kanun, Türk bilginlerinden Farabi (870-950) tarafından icat edilmiștir. Ancak, antik çağda Mısır ve Sümerliler tarafından kullanıldığını gösteren bazı tarihi belgelerden bașka eski bir Arap rivayetine göre de kanunu İbn-i Hallegan’ın icat ettiği ve bu bilginin Horasanlı Bernek ailesinden olup Musul’un Türklere meskûn İbril șehindr doğduğu söylenmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi