Kategoriler
Sözlük

Kapitalizm Nedir? Kapitalizm Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Kapitalizm Nedir? Kapitalizm Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Kapitalizm nedir, Kapitalizm ne demektir, Kapitalizm kelimesinin tanımı, Kapitalizm kelimesinin eş anlamlısı, Kapitalizm kelimesinin ingilizce karşılıkları, Kapitalizm ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Kapitalizm hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Kapitalizm Tanımı

Kapitalizm kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Kapitalizm kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim, ekonomi Anamalcılık

Kapitalizm Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Kapitalizm kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Kapitalizm – Anamalcılık

Kapitalizm kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Kapitalizm kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Kapitalizm İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Kapitalizm kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Kapitalizm kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Kapitalizm İle İlgili Birleşik Sözler

Kapitalizm kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Kapitalizm kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Kapitalizm İngilizcesi

Kapitalizm kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  •  Kapitalizm – capitalism

kapitalizm

Kapitalizm Hakkında Detaylı Bilgi

Kapitalizm, özel mülkiyetin, üretim araçlarının büyük bölümüne sahip olduğu ve işlettiği; yatırım, gelir dağılımı, üretim, mal ve hizmet fiyatlarının arz ve talebin buluştuğu piyasa ekonomisi tarafından belirlendiği sosyal ve ekonomik sistemdir. Bu sistemde genellikle bireylerin ya da grupların oluşturduğu tüzel kişiliklerinya da şirketlerin emek, yer, üretim aracı ve para (bkz: finans ve kredi) ticareti yapabilmeye hakkı vardır.

Kapitalist ekonomi pratiği Avrupa’da 16. ve 19. yüzyıllar arasında kurumsallaşmıştır, ama bazı niteliklerine İlk Çağ’da da rastlanabilir, Orta Çağ döneminde detüccar kapitalizminin erken biçimleri ortaya çıkmıştır. Feodalizm sona erdiğinden beri kapitalizm Batı dünyasındaki egemen sistemdir, bütün dünyaya daİngiltere başta olmak üzere Avrupa’dan yayılmıştır.

Kapitalizm tanım özellikleri açısından iki farklı özelliktedir. Bunlardan birincisi, üretimin salt kara amacı güdümlenerek yapıldığı ve bu artı değerinde pazarda satıldığı büyük bir ekonomik sistemin adıdır. Diğer tanım ise kapitalizmin ücretliği emeğe dayalı bir ekonomik sistem, bir üretim tarzı olduğu vurgulanır.

Sponsorlu Bağlantılar

Kelimenin Kullanımı

Kapitalizm kavramının 19. yüzyılda ortaya çıkışı ve gelişimi; terminolojik olarak İngilizce’de 19. Yüzyılın başlarında belirmiş ve hemen aynı dönemlerde Fransızca’da ve Almanca’da kullanılmaya başlanmıştı. Kapitalist kelimesi ise ilk kez çok daha erken dönemlerde (1792) Arthur Young tarafından Traveles İn France isimli dergide yayımlanan bir makalesinde paralı adamlar anlamında kullnılmıştı. Coleridge bu kullanımı 1823’te Tabletalk isimli çalışmasında daha geliştirerek kapitalisti emrinde işçi çalıştıran kişi anlamında kullanmıştır.. Thomas Hodgskin ise Labour Defended Againist the Claims of Capital (1825) isimli çalışmasında kapitalistleri şöyle tanımlar: “Aslında Avrupa’nın para piyasasını elinde bulunduran bütün kapitalistler ihtiyaçları olan bir haftalık giyecek ve yiyeceği kendi başlarına sağlayamazlar/üretemezler. Bu kişiler yiyecek üretenlerle giyecek üretenlerin, aletler üretenlerle bunları kullananların arasında kendi yerlerini alırlar. Ancak çoğu zaman kapitalistler bu ürünlerin ne üreticisi ne de kullanıcısıdır, ancak onlar bu kesimlerdeki üretimin ve bu ilişkilerin varlığını düzenlemek adına vardır.”

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi