Kategoriler
Sözlük

Kirve Nedir? Kirve Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Kirve Nedir? Kirve Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Kirve nedir, Kirve ne demektir, Kirve kelimesinin tanımı, Kirve kelimesinin eş anlamlısı, Kirve kelimesinin ingilizce karşılıkları, Kirve ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Kirve hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Kirve Tanımı

Kirve kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim Sünnet olan çocuğun bütün masraflarını üstlendikten sonra sünnet sırasında çocuğu kucağına alarak elini, kolunu tutan ve bütün hayatı boyunca çocuk üzerinde babasına yakın hak taşıyan kimse

Kirve İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Kirve kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Kirve kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Kirve İle İlgili Birleşik Sözler

Kirve kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Kirve kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

kirve nedir

Kirve İngilizcesi

Kirve kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Kirve – kirve

Kirve Hakkında Detaylı Bilgi

Kirve, sünnet olacak çocuğun masraflarını üstlenen, sünnet sırasında da el ve ayaklarını tutan kişi. Kirve, sünnetten önce çocuğun giysilerini yaptırır, onunla bir arkadaş gibi konuşur. Sünnet sırasında bir sandalyeye oturup çocuğu kucağına alır ve kımıldamasına engel olacak biçimde sıkıca tutar.

Sünnet sonrasında da çocukla sürekli ilgilenir. Çocuğun babası geleneğe göre 5-10 gün sonra kirveye bir kat giysi armağan eder. Kirvelik, ailelere kuşaklar boyunca sürecek bir yakınlık kazandırır. İki aile arasında eski bir yakınlık varsa, onu pekiştirir. Kan bağı olmasa bile, sünnet olan çocukla kirvesinin kızı kardeş sayılırlar ve birbiriyle evlenemezler. Çocuk büyüdükten sonra iş-güç edinmesinde ve evlenmesinde babası kadar kirvesinin de söz hakkı olur.

Türkiye’de Doğu Anadolu’da herhangi bir dosta ya da arkadaşa “kirve” diye hitap etmek, ona duyulan sevgi ve saygının yüksekliğini gösterir. Orta, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da çok yaygın olan kirvelik geleneği batı ve kuzey bölgelerinde ya fazla yaygın değildir ya da hiç bilinmez.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi